Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Sfântul zilei

6 aprilie 2013

11:32

Scris de:

sf_eutihieS-a născut în timpul împăratului Iustinian al Frigiei, într-un sătuc numit Tiacomi. Bunicul său, preotul Isihie, slujitor al bisericii din Augustopole, l-a crescut plin de evlavie, dându-i pe mână grija odoarelor din acea biserică. Pentru înțelepciunea pe care a dobândit-o din Sfintele Cărți a fost chemat de episcopul Amasiei, să slujească în biserica din Urvichia ca cititor al Scripturii, fiind, după aceea, hirotonit diacon și mai apoi preot. Într-un târziu, a îmbrăcat straiul de călugăr și a plecat la mânăstirea zidită de Meletie și Seleuchie, iar în cele din urmă a ajuns arhimandrit. S-a întâmplat ca la întrunirea celui de-al cincilea sinod, episcopul Amasiei să nu poată merge din pricina bolii, fapt pentru care a fost trimis în locul lui cuviosul Eutihie.

Acesta, în fața împăratului Iustinian și al celorlalte fețe bisericești aflate acolo, i-a anatemizat pe eretici și a adus cinstire Sfintei Scripturi din care a citit întregii adunări. Pentru cele spuse acolo și pentru că s-a dovedit un vrednic apărător al Bisericii,  după moartea patriarhului Mina, a fost numit, așa cum însuși patriarhul a lăsat cu limbă de moarte, în locul lui în scaunul Constantinopolului. Dar asupra Bisericii s-a abătut la un moment dat urgia ereticilor care l-au convins pe Iustinian să treacă de partea necredinței. Întâmplându-se asta, împăratul l-a dat jos din scaunul de patriarh pe Eutihie care, izgonit din cetate, s-a retras la mânăstirea unde fusese făcut odinioară călugăr. A fost rechemat la Constantinopol, ca patriarh, după moartea lui Iustinian, când în fruntea cetății au venit împărații Iustin și Tiberie. Cuviosul Eutihie a închis ochii la doi ani după ce a fost așezat în Sfântul Scaun și după ce, mai înainte, i-a proorocit înscăunarea și moartea împăratului Tiberie. Moaștele sale au fost îngropate în biserica sfinților apostoli, acolo unde sunt așezate și cele ale preacuvioșilor apostoli Andrei, Timotei și Luca.

Etichete: ,
739 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.