Sfântul Gherasim şi leul

Sfântul zilei

4 martie 2013

9:33

Scris de: and

Pe 4 martie, Biserica îl pomeneşte pe sfântul Gherasim, care a trăit în vremea lui Constantin Împăratul. Din copilărie acest sfânt a fost crescut în credinţa pentru Dumnezeu. Simţind că este hărăzit vieţii monahale, a părăsit casa unde s-a născut şi a ales să trăiască în pustiu. Cu harul său a reuşit să îmblânzească un leu ce se afla în deşert. În fiecare dimineaţă leul ducea la păscut un catâr ce căra apă pentru sfânt. Într-una din zile, în timp ce leul dormea, nişte călători, văzând catârul ce păştea l-au luat cu ei gândind că le va fi de folos. Au legat animalul de cămilele lor şi au pornit mai departe. Spre seară, leul s-a întors singur, iar ucenicul monahului, crezând că leul a mâncat catârul, a alergat să-i spună acestuia cele întâmplate.

Sfântul atunci a poruncit ca leul să care apă în locul catârului, bietul animal spetindu-se apoi, în fiecare zi, cu muncile pe care le avea de îndeplinit şi pe deasupra şi cu căratul apei. După un timp, aceiaşi călători, luând calea înapoi, au ajuns la râul de unde leul lua apă. Văzându-i, leul a scos un răget şi i-a pus pe fugă pe călători, care şi-au abandonat în grabă cămilele. Leul a luat catârul şi s-a întors la chilia stăpânului, numai că odată cu cele două animale, au fost aduse şi cămilele ce fuseseră legate una de alta, aşa cum sunt ele duse de obicei prin deşert. Când sfântul Gerasim a ieşit din chilie şi a văzut cămilele, a crezut că au fost vânate de leu şi, drept mulţumire, l-a lăsat să plece în lumea lui pe cel ce-l slujise atâta timp. Leul a plecat, dar continua să vină o dată pe săptămână pentru a-şi vedea stăpânul. La un moment dat nu l-a mai găsit pe preacuvios în viaţă şi atunci, aşezânduse lângă locul unde fusese îngropat acesta, a răcnit pentru ultima oară şi a murit.

1085 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.