Sfântul Ierarh Meletie, botezătorul copilului Ioan Gură de Aur

Sfântul zilei

12 februarie 2013

9:21

Scris de: and

Sfântul Meletie, originar din Armenia, s-a născut într-o familie de buni creștini, dobândind din fragedă pruncie curatele și dreptele învățături ale Bisericii. Curat la suflet și la minte a fost îndrăgit de cei din jurul său care l-au rugat să le călăuzească pașii pe drumul credinței creștine. Este numit episcop al cetății Sevastia din Armenia, apoi în Vera Siriei, iar mai târziu Arhiepiscop al Antiohiei în vremea împăratului Constantin al II-lea (337-340). Ajuns în Antiohia, a fost primit cu multă evlavie și iubire de mulțime. Antiohienii au început să-și boteze copii după numele său, au făcut icoane cu chipu-i pe care le-au atârnat pe pereții caselor și oriunde, pentru ca Sfântul să vegheze asupră-le. Multe și vrednice au fost faptele Sfântului Meletie. I-a vorbit poporului despre  dragostea lui Iisus pentru oameni,  pogorând în sufletul credincioșilor pacea și buna rânduială a vieții. Pe sfântul Vasile cel Mare l-a hirotonit diacon, iar pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care pe atunci era copil l-a botezat în numele Domnului. Învățăturile sale către cei ce-l iubeau i-au adus exilul, ereticii arieni alungându-l de trei ori din Antiohia. La cel de-al doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, când împăratul Teodosie i-a adus mare cinstire, Sfântul Meletie a făptuit o minune. În timp ce predica despre Sfânta Treime din mâna sa a țâșnit o lumină ca o flacără mare ce i-a făcut pe eretici să se căiască. Tot atunci, l-a înscăunat pe Sfântul Grigorie Teologul episcop al Constantinopolului. În timpul Sinodului se  îmbolnăvește și se ridică la Cel de Sus. Moaștele sale au fost duse în Antiohia. Sfântul Meletie este ocrotitorul celor cu probleme de auz. Odată, în biserica din Antiohia, fiindu-i astupată gura de un eretic în timp ce vorbea despre Sfânta Treime a arătat prin semne pentru a se face înțeles. A ridicat trei degete, apoi  împreunându-le a arătat unul singur, gest care în limbajul surdo-muților face referire la Sfânta Treime.

Preacuvioasa Maria care și-a preschimbat numele în Marin

Odată, demult, trăia o femeie cu numele de Maria. Vrând ea să se călugărească și-a luat straie bărbătești, s-a tuns așa cum o cerea rânduiala, și a început să slujească în mănăstire împreună cu ceilalți călugări mai tineri, fără să se bage de seamă că era femeie. Odată, aflându-se ca oaspete împreună cu alți frați într-o casă a fost învinuită că ar fi luat fecioria fetei celui care îi găzduise. Preacuvioasa Maria nu și-a strigat nevinovăția, mărturisind că în adevăr, ea păcătuise. A fost alungată de la mânăstire și timp de trei ani a rătăcit prin lume crescând  băiatul ce nu era al ei. Dar în cele din urmă adevărul a ieșit la iveală la moartea preacuvioasei, când lumea a văzut cine era cu adevărat Maria, iar cea care purtase în pântece copilul, chinuită de necuratul și-a recunoscut păcatul mărturisind că fost pângărită de un soldat. Starețul și ceilalți călugări căindu-se atunci, pentru nedreptatea pe care au făptuit-o, multă cinstire i-au adus și multă slavă i-au închinat preacuvioasei Maria.

Etichete: ,
516 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.