Sfântul Ilarion cel Nou, făcătorul de minuni

Sfântul zilei

28 martie 2013

10:19

Scris de:

sf_ilarionSfântul Ilarion cel Nou, starețul Mânăstirii Palechitului, a trăit încă de la începutul vieții în iubire față de Dumnezeu, fiind un vrednic slujitor al Lui. A ales să-și ducă zilele în pustietate, întărindu-și trupul și sufletul în dreapta credință. Pentru toate astea, mai târziu, a fost hirotonit preot, iar după o vreme, stareț al mânăstirii Palechitului de lângă Dardanele.

În marea Sa iubire Domnul l-a înzestrat pe sfântul Ilarion cu harul facerii de minuni și al prevestirii. Astfel, preacuviosul, în timpurile secetoase, a adus cu rugăciunile sale ploaia, a despicat, întocmai ca profetul Elisei, apele unui râu, iar când pescarii nu au putut prinde nimic în plasele lor, le-a umplut bărcile cu pește. A vindecat pe cei aflați în suferință, iar pe cei stăpâniți de demoni i-a scos de sub puterea lor. A ocrotit recoltele pe care le-a ferit de stricăciune, alungând fiarele sălbatice care le distrugeau. În Joia Mare a anului 754, comandantul de oști Lakhanodrakon s-a coborât cu armată asupra mânăstirii Palechitului în căutarea credincioșilor spre a-i pedepsi și, intrând în biserică, a luat în batjocură odoarele sfinte.

Au fost, atunci, trimiși la Edeseea, în lanțuri, patruzeci și doi de călugări, care și-au găsit sfârșitul acolo fiind uciși. Cei rămași în mănăstire au fost schilodiți, arși sau torturați. Pe mulți, soldații i-au mânjit cu smoală, iar unora li s-a tăiat nasul. Sfântul Ilarion a fost bătut crunt, murind și el în timpul acestei prigoane. De pe urma lui au rămas învățături adunate în neprețuite cărți duhovnicești.

Etichete: ,
771 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.