Sfântul Ioan, prezicătorul din Egipt

Sfântul zilei

27 martie 2013

9:10

Scris de:

sf ioan egiptAcest sfânt a văzut lumina zilei la începutul secolului al IV-lea şi a trăit în oraşul Licopolis (Asiut, în zilele noastre) situat în Egiptul de Mijloc, pe malul stâng al Nilului. Când a început să crească, a deprins meşteşugul tâmplăriei, dar la vârsta de 25 de ani a îmbrăcat straiul de călugăr şi a trăit vreme de cinci ani pe la mai multe mânăstiri.

Fiind foarte evlavios a simţit că trebuie să plece departe de lume şi oameni, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, astfel că a pornit la drum şi s-a oprit în Tebaida unde, într-o chilie din muntele Blocha s-a învrednicit cu viaţa de pustnic. Pentru credinţa şi iubirea sa, după vreme îndelungată, Dumnezeu l-a răsplătit cu harul prezicerii. El i-a prezis lui Teodosie cel Mare, împăratul, că-i va birui pe duşmanii lui, Maximus şi Eugenius şi că va ieşi învingător în lupta cu Gauls. Oamenilor care veneau la el le vorbea despre ce urma să li se întâmple şi îi sfătuia ce trebuie să facă spre a le fi bine.

Pe cei suferinzi îi vindeca miruindu-i şi pe toţi îi îndemna să fie cu sufletul aproape de Dumnezeu. Aceste îndemnuri au adus alinare multora şi mulţi au luat calea credinţei când i-au cunoscut smerenia şi înţelepciunea. Sfântul Ioan al Egiptului s-a săvârşit din viaţă, bătrân, la vârsta de nouăzeci de ani.

676 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.