Sfântul mucenic Nicon și cei 199 de mucenici ai săi

Sfântul zilei

23 martie 2013

11:06

Scris de:

niconSfântul mucenic Nicon și-a dus zilele în timpul guvernatorului Cvintilian. Era un bărbat chipeș, plăcut de cei din jur și viteaz în războaie. Tatăl său era păgân, dar mama sa, femeie evlavioasă, trăia în credință și iubire față de Dumnezeu. Adeseori își sfătuia fiul ca în momentele de grea cumpănă să se roage Domnului, căci rugile îi vor fi ascultate. Așa s-a petrecut și atunci când, înaintea unei bătălii, făcându-și semnul crucii s-a avântat în luptă și a biruit. Întors acasă, simțind că trebuie să mulțumească Cerului pentru izbândă și-a pregătit cele trebuincioase unei călătorii și, luându-și rămas bun de la mamă, s-a îndreptat cu o corabie spre Constantinopol.

În drumul său, s-a oprit pe o insulă numită Hios unde a stat timp de șapte zile postind și rugându-se în inima unui munte. Dar într-o zi i s-a arătat un înger care i-a spus să coboare la malul mării unde va găsi o corabie cu care să plece către muntele Ganos. Sfântul Nicon l-a ascultat, ajungând după două zile de drum pe ape acolo unde i se ceruse să meargă. Aici, ca din întâmplare, i-a ieșit în cale un episcop îmbrăcat în strai de călugăr ce l-a luat cu el în peștera în care trăia. L-a învățat tot ce se cuvine a ști pentru a fi un bun creștin, dându-i apoi Sfântul Botez. Fiind hirotonit preot și după aceea episcop, s-a îngrijit de ce-i o sută nouăzeci de călugări ce au venit la el pentru a fi păstoriți.

După un timp, și-a luat turma, plecând spre Italia, unde mama sa trăgea să moară. Și murind ea, Sfântul a îngropat-o și a plecat spre Sicilia.  Acolo,  alți nouă călugări s-au alăturat turmei de credincioși păstorite de preacuviosul Nicon care mult bine făcea oamenilor din jur. Milostivenia lui a atras furia guvernatorului care a poruncit ca toți mucenicii să fie torturați, străpunși cu lăncile și decapitați, iar pe Sfântul Nicon l-au târât prin țărână, cu greutăți la picioare, i-au tăiat limba și l-au bătut cu pietre, iar după ce trupul său a îndurat toate chinurile astea, a fost decapitat și el.

Etichete: ,
602 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.