Sfântul Mucenic Teodoret

Sfântul zilei

3 martie 2013

9:36

Scris de: and

Și-a dus zilele pe vremea împăratului păgân Iulian Apostatul și a fost preot în Antiohia. Acest împărat păgân a reușit să-și convingă unchiul, care se numea tot Iulian, să se lepede de credința în Hristos, dându-i ca răsplată tot ceea ce împăratul Constantin dăruise Bisericii din Antiohia pe vremea cârmuirii sale. L-a făcut judecător, cerându-i să prigonească și să-i arunce în temnițe pe cei care își mărturiseau credința creștină. Toți slujitorii Bisericii au fost împrăștiați. Doar Sfântul Teodoret cu mulțimea de credincioși a rămas acolo și a răspândit mai departe cuvintele Domnului.

Pentru asta,  împăratul Iulian a poruncit să fie întemnițat. După un timp, Sfântul Teodoret a fost scos din închisoare și adus la judecată. A îndurat multe și groaznice chinuri, iar toți cei care, impresionați de suferințele lui, nu au mai vrut să-l tortureze, au fost aruncați în apă. Pe drumul spre locul de osândă, Sfântul i-a întărit în credință, vorbindu-le de viața veșnică plină de lumină care îi aștepta. Și pentru că a prezis sfârșitul împăratului și al unchiului său, Iulian asupritorul, i s-a tăiat capul, murind împăcat cu bucuria că sus, în cer, va sluji pe Iisus. Trupul său a fost îngropat de către cei pe care i-a păstorit și care au văzut, mai târziu, cum Iulian Apostatul și unchiul lui au murit așa cum a proorocit Sfântul Teodoret.

667 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.