Sfântul Mucenic Teodot, episcopul Cirenei

Sfântul zilei

2 martie 2013

11:04

Scris de: and

Undeva, în insula Cipru, există o așezare care se cheamă Cirene. Aici a fost episcop, în viața sa pământească, sfântul Teodot. El s-a născut în Galaţia, din părinţi iubitori de Dumnezeu care s-au îngrijit ca fiul lor să se aplece asupra învăţăturii. Încă de tânăr, Sfântul Teodot  s-a arătat a fi un suflet bun şi milostiv, înţelept în gânduri şi fapte. A părăsit Galaţia şi s-a îndreptat spre insula Ciprului, unde ajungând, a cerut păgânilor să-şi lepede credinţa şi s-o îmbrăţişeze pe cea adevărată.

Într-o vreme când peste locurile acelea stăpânea necredinciosul Liciniu, Sfântul Teodot propovăduind cuvântul Mântuitorului, pe mulţi i-a întors din rătăcire, arătându-le calea cea dreaptă. Dar guvernatorul Savin, a aflat de sârguința creștinească a Mucenicului și a poruncit, în toată cetatea, să fie prins și adus înaintea sa. Sfântul Teodot, știind dinainte că va fi căutat, s-a înfățișat guvernatorului și cu îndrăzneală i-a spus acestuia că nu era nevoie să pună o întreaga armată pe urmele unui  singur om, că asta arată cât de mult se tem păgânii de cei ce răspândesc vorbele lui Hristos.

Mâniat peste măsură, Savin a ordonat soldaților să fie atârnat de un copac și împuns cu sulița, iar mai apoi să fie aruncat în temniță. A stat Sfântul Mucenic cinci zile în temniță, după care, scos afară, i-a vorbit lui Savin, numindu-l păcătos pe el și pe toți deopotrivă lui, care hulesc sau iau în deșert numele Domnului. Înfuriat iarăși, guvernatorul a cerut oamenilor săi să-l culce pe Mucenic pe un pat de fier înroșit de foc, apoi, pentru că nici atunci nu și-a lepădat credința, i-au fost bătute piroane în picioare și i s-a poruncit să umble. Dar nicio caznă nu l-a întors pe Sfântul Teodot din drumul iubirii sale pentru Tatăl Ceresc. Întemnițat  iarăși, a fost eliberat împreună cu mulți alții de către Sfântul Constantin cel Mare, cel  care nu i-a mai prigonit pe creștini.  Timp de doi ani, Sfântul Mucenic Teodot a stat episcop în scaunul Cirenei, după care împlinindu-și rostul, s-a dus la Cer, acolo unde toți sfinții îl slujesc pe Iisus.

Etichete: ,
665 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.