Sfântul Mucenic Urpasian

Sfântul zilei

9 martie 2013

1:35

Scris de: and

muceniciÎncă de la începutul înscăunării sale, împăratul Maximian a început să prigonească toți creștinii din Nicomidia, pe mulți torturându-i, iar pe alții alungându-i din cetate. Într-o zi, ațâțat de tovarășii de pahar, a adunat toți dregătorii și apropiații înaintea lui.  Cu tunet în glas le-a cerut să renunțe la ranguri și avuție și să plece unde or vedea cu ochii dacă și-au lepădat idolii și au devenit creștini. Din cei aflați acolo, unii, cuprinși de frică și-au ascuns credința în Hristos, alții au tăgăduit-o, dar au fost și din cei care s-au ridicat și l-au înfruntat pe împărat, mărturisindu-și credința și iubirea față de Mântuitorul Iisus.

Printre ei s-a aflat și Urpasian, om de încredere și apropiat, care și-a aruncat hainele de dregător și vorbindu-i cu curaj stăpânului i-a arătat că unul este Dumnezeu Tatăl și că el este slujitorul Lui. Uimit peste măsură de spusele celui pe care îl credea a-i fi credincios, Maximian, orbit de furie, a poruncit ca Urpasian să fie aruncat în temnița cea mai întunecată. După un timp prigonitorul a ticluit o metodă pentru a-l pedepsi pe răzvrătit. Soldații l-au scos din închisoare și, ferecându-l într-o cușcă de fier, au atârnat-o în aer. Sub ea au aprins un foc uriaș ce a cuprins toată cușca și odată cu ea trupul mucenicului care, topindu-se, a început să răspândească în aer o mireasmă neasemuită.

Când flăcările s-au stins, iar Urpasian s-a transformat în cenușă, tiranul Maximian a poruncit ca pământul pe care a curs carnea, împreună cu cenușa oaselor, să fie aruncate în mare. Așa s-a sfârșit din viața lumească Sfântul Mucenic Urpasian din Nicomidia, dobândind, sus, în Cer, viață veșnică.

733 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.