Sfântul mucenic Vlasie

Sfântul zilei

11 februarie 2013

1:43

Scris de: and

În timpul ocârmuirii împăratului Liciniu, departe de lume, într-o peșteră din munți își ducea zilele Sfântul mucenic Vlasie. Episcop peste Sevastia, Sfântul trăia în bună pace cu toate jivinele pe care le îmblânzise și pe care le hrănea din palmele sale. Avea darul doftoricirii cu care îl binecuvântase Dumnezeu, înfăptuind minuni nenumărate. Guvernatorul Agricolau auzind despre astea a cerut să fie adus la picioarele lui Sfântul Vlasie, care şi-a mărturisit iubirea față de Hristos. Aruncat în temniță pentru mărturisirea lui, Sfântul a fost chinuit amarnic. În drumul spre temniță, șapte femei ce veneau în urmă-i mărturisindu-și și ele dragostea pentru Fiul Domnului au fost decapitate. Au venit apoi soldați și l-au aruncat în apele unui lac, dar îngerii Domnului l-au scos la lumină, în viață. Această minune l-a mâniat pe ighemonul cel rău și Sfântului i s-a tăiat capul. Doi copilași, pruncii uneia dintre cele șapte femei, aflați în aceeași temniță, au fost și ei decapitați. În această zi se face pomenirea lor și a celor șapte mucenițe răpuse de sabie

Pomenirea împărătesei Teodora, apărătoarea Ortodoxiei

Teodora a fost soția împăratului Teofil, prigonitor de suflete creștine. Plin de ură acest împărat alungase din scaun pe sfântul Metodiu, Patriarhul Constantinopolului aducând în schimb pe unul, Ioan Lecanomatul și arsese toate icoanele. Necutezând să arate în fața soțului iubirea pentru Hristos, Teodora se închina la icoane pe ascuns, în odaia sa, rugându-L pe Dumnezeu să aibă milă și să-i ocrotească pe ortodocși. Împărăteasa a născut un băiat pe care l-a botezat în numele Domnului cu numele  Mihail, crescându-l în iubirea față de Hristos. După moartea împăratului, Sfântul Metodiu  a fost adus din exil de Teodora, cei ce distruseseră icoanele au fost anatemizați de sfântul sinod, iar icoanele au fost așezate la loc în biserici. Sânta Teodora s-a săvârșit din viață, lăsând la cârmuire pe fiul ei, Mihail.

Etichete: ,
649 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.