Sfântul Panhariu, cel întors pe calea credinței

Sfântul zilei

19 martie 2013

10:24

Scris de:

IisusHristosSfântul Panhariu s-a născut în cetatea Vilapatis (Villach, Austria, astăzi), în vremea domniei împăraților Dioclețian și Maximian, și a fost militar de rang înalt la curtea acestora. În timpurile acelea, celor care își mărturiseau credința în Hristos, le erau confiscate averile, fiind torturați și aruncați în temnițe, unde își găseau sfârșitul. Odată venit la Roma, Panhariu a ajuns să fie în scurt timp apreciat și îndrăgit de Dioclețian, răspunzându-i cu aceleași sentimente. Pentru asta a renunțat la credința în Dumnezeu, credința familiei sale, și s-a înclinat zeilor în care credea ocrotitorul și prietenul său. În semn de răsplată, împăratul l-a înzestrat cu multe averi și lefuri mari.

Panhariu, a devenit astfel om de vază în cetate, respectat și cinstit de toți. Mama şi sora lui, auzind cât de sus a ajuns, dar cu ce preţ, i-au trimis scrisori prin care îl sfătuiau să se întoarcă pe drumul cel bun al credinţei. Mai scriau că toate câte sunt pe lumea asta, măriri şi averi, nimic nu înseamnă, că singura  mare bogăţie este credinţa în Dumnezeu, că va veni o vreme când, acolo sus, vom fi judecaţi pentru ceea ce am fost şi am făcut pe pământ.

Citindu-le, Panhariu s-a scuturat ca de un vis necurat, şi a pornit să se roage, cerându-i Domnului să-l ierte pentru clipa de rătăcire avută, pentru toţi anii trăiţi departe de El. Însă pocăinţa lui a fost auzită de cei de la Curte, care s-au grăbit să-l înştiinţeze pe împărat. La sfatul acestora, Sfântul a fost dezbrăcat şi biciuit până la sânge şi trimis în Nicomidia unde soldaţii guvernatorului de acolo l-au bătut şi schingiuit din nou. I s-a tăiat capul, aşa cum poruncise Diocleţian să se facă, nu înainte ca Sfântul Panhariu să apuce se roage, pentru ultima oară, pe acest pământ.

587 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.