Sfântul Policarp și minunea din hambare

Sfântul zilei

23 februarie 2013

9:30

Scris de: and

Pe meleagurile Efesului, în jurul anului 70 d. Hr. a venit pe lume un copil cu numele Pangratie. S-a născut în închisoare, acolo unde părinții săi fuseseră întemnițați pentru că nu renunțaseră la credința în Iisus Hristos. Rămânând orfan de mic, a fost adoptat de o văduvă evlavioasă, pe nume Calista. Pangratie făcea deseori milostenii, dăruind din grânarele mamei adoptive pentru a hrăni pe cei aflați în nevoie. La rugile lui, de teamă să nu fie ocărât pentru faptele sale, Dumnezeu a umplut la loc grânarele, minune ce a făcut-o pe Calista să schimbe numele copilului în Policarp, “cel cu multe roade”.

După moartea văduvei, Policarp a renunțat la toate avuțiile sale și a plecat de pe meleagurile Smirnei, pornind prin lume să răspândească, alături de Sfântul Apostol Ioan, căruia îi era ucenic, învățăturile Domnului. Pentru că avea un suflet preacurat, milostiv și era vrednic în apostolatul său, Sfântul Vucol, episcopul Smirnei, l-a hirotonit diacon, iar apoi preot, și a lăsat cu limbă de moarte să fie înscăunat episcop în locul său. In timpul prigoanei și persecuțiilor păgâne de sub domnia împăratului roman Marc Aureliu a fost prins și dus la Roma pentru a fi judecat, ca propovăduitor al lui Iisus ce era.

Se zice că a știut dinainte cum va muri. Într-o noapte i-a apărut în vis perna de sub căpătâi cuprinsă de flăcări și atunci a înțeles cum îi va fi sfârșitul. În urma judecății a fost condamnat să fie aruncat în flăcări. Focul nu s-a atins de trupul Sfântului. Atunci soldații l-au străpuns cu sabia, dar sângele ce-i șiroia din răni a stins vâlvătaia. În cele din urmă, trupul i-a fost incinerat. Credincioșii au adunat rămășițele și le-au îngropat, cu sfântă pomenire, în pământul Smirnei. Moaștele Cuviosului se găsesc în Franța, aduse aici în  timpul războaielor sfinte, iar o mică parte la mânăstirea Zografu de la Muntele Athos.

853 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.