Sfântul Porfiriu, episcopul Gazei

Sfântul zilei

26 februarie 2013

10:10

Scris de: and

A deschis ochii în Cetatea Tesalonicului. Părinții săi, oameni avuți, l-au crescut în mare iubire de Dumnezeu. Când a împlinit 25 de ani, a părăsit meleagul unde s-a născut și s-a îndreptat spre Egipt, unde a îmbrățișat viața de monah. Timp de 5 ani, a trăit în post și rugăciune, desăvârșindu-și curățenia sufletului și pe cea trupească. După tot acest timp, vrând să ajungă în Pământul Sfânt s-a îndreptat spre Ierusalim. Pe drum a cunoscut un bărbat pe nume Marcu, ce i-a devenit ucenic. Ajuns la Ierusalim, sfântul Porfiriu a început să cuvânte credincioșilor, aducând lumină și pace în suflete. Drept pentru care a fost hirotonit preot de către Pravliu, patriarhul Ierusalimului. Murind episcopul Gazei, la rugămințile poporului, Sfântul Porfiriu a fost așezat episcop în scaunul Gazei de către Pravliu și de episcopul Cezareei, Ioan. Și-a păstorit turma cu vrednicie și putere de la Cel de Sus.

A împărțit averea sa, adusă de ucenicul Marcu, celor nevoiași. Văzând cum creștinii erau nedreptățiți de mai marii Gazei, păgâni închinători la idoli, a plecat la Constantinopol spre a-l ruga pe Sfântul Ioan Gură de Aur să-l ajute. Sfântul a proorocit pentru pruncul împărătesei Eudoxia ce avea să se nască și cu proorocirea asta l-a trimis să-i dea de veste împărătesei. La scurt timp, aceasta l-a născut pe Teodosie cel Tânăr și i-a cerut Sfântului Porfiriu să-i binecuvânteze pruncul. Ca răsplată împărăteasa și-a rugat împăratul să dea poruncă a se pune capăt nedreptăților din Cetatea Gazei.

Înduplecat în cele din urmă, împăratul a poruncit să fie alungați toți păgânii din cetate, lucru care a fost dus la îndeplinire. Și a dărâmat Sfântul Porfiriu toate altarele păgâne, ridicând în loc, cu banii dăruiți de Eudoxia, o biserică așa cum a dorit împărăteasa. S-a stins din viața cea lumească pe când avea 64 de ani, iar traiul și minunile sale au fost scrise de ucenicul său, preotul Marcu.

600 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.