Sfântul Tarasie, apărătorul icoanelor

Sfântul zilei

24 februarie 2013

23:47

Scris de: and

S-a născut la Constantinopol, pe data de 25 februarie, în jurul anului 730. Părinții săi, Encrația și Gheorghe, un judecător de rang înalt, au acordat o atenție deosebită  educației copilului, astfel încât, Tarasie, prin cunoștințele sale a urcat treptat în funcții, ajungând senator în vremea împăratului Constantin al VI-lea și a mamei sale, sfânta împărăteasă Irina. Sinaxarul povestește că în timpurile acelea, Biserica se confrunta cu erezia iconoclastă, cei care se închinau icoanelor fiind prigoniți.

Patriarhul Pavel un susținător al iconoclaștilor la început, s-a căit pentru cele făcute, pocăindu-se. A renunțat la Scaun și s-a retras la o mânăstire. Când cei doi împărați l-au întrebat cine e vrednic să-l urmeze în funcție, Patriarhul a rostit numele lui Tarasie. Acesta a refuzat într-un început, considerând că nu merită o astfel de cinstire, pentru ca mai apoi să accepte, cu condiția organizării unui Sinod Ecumenic prin care să se pună capăt luptei iconoclaștilor. Între timp, a fost hirotonit diacon, apoi preot și în cele din urmă a urcat în scaunul de patriarh al Constantinopolului. A întrunit Sinodul doi ani la rând. În primul an Sinodul s-a ținut în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol și a fost întrerupt de soldați care i-au alungat pe cei prezenți.

Abia un an mai târziu, problema ereziei iconoclaste a fost rezolvată în cadrul Sinodului care s-a ținut la Niceea (“al VII-lea Sinod Ecumenic de la Niceea”), și unde Sfântul Patriarh Tarasie a consfințit  cinstirea icoanelor. Cât s-a aflat în Scaun, Sfântul Patriarh a alinat viața celor suferinzi, a văduvelor și orfanilor, ospătând sărmanii,  în fiecare zi de Paște, cu bucate pe care le servea chiar el.

A căzut în dizgrația împăratului Constantin fiindcă nu a fost de acord cu desfacerea căsătoriei dintre acesta și Maria, împăratul voind să ia de soție o altă femeie, Teodota care îi era rudă. La scurt timp, Împăratul Constantin a fost detronat de mama sa, împărăteasa Irina. Sfântul Patriarh Tarasie a slujit cu credință vreme îndelungată Biserica și s-a înălțat la Cer în anul 806.  A fost înmormântat într-o biserică din Bosfor pe care el însuși o ridicase.

791 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.