Sfântul Teofan Mărturisitorul

Sfântul zilei

12 martie 2013

9:33

Scris de: and

sfantul-teofanSfântul Teofan, s-a născut într-o familie de oameni bogaţi şi i-a avut ca părinţi pe Isac şi Teodota. Murind tatăl său, a rămas în grija mamei, care la vârsta de 12 ani l-a logodit cu o fată numită Megalusa, ai cărei părinţi erau, de asemenea, bogaţi. Pe când avea 18 ani, Teofan a fost pregătit de nuntă, dar mama sa nu a mai apucat să-l vadă căsătorit, săvârşindu-se din viaţă. În ziua nunţii, în timp ce mesenii petreceau, mirele şi-a luat mireasa în cameră şi i-a mărturisit că vrea să renunţe la viaţa cea obişnuită şi să îmbrace straiul monahal.

Acest lucru a bucurat-o pe soţie care şi ea, i-a mărturisit, la rândul ei, că vrea să facă acelaşi lucru. Dar socrul sfântului Teofan a auzit asta şi s-a mâniat, cerând ajutorul împăratului care stăpânea la acea vreme, Leon păgânul. Pentru a-l pedepsi, împăratul l-a trimis departe, în cetatea Cizicului, poruncindu-i să supravegheze construcţia ei. Mărturisitorul Teofan a supravegheat zidirea cetăţii aşa cum i s-a încredinţat, cu bani din averea lui. Dar, după un timp socrul şi împăratul Leon s-au stins din viaţă şi atunci preacuviosul, liber, a împărţit toată averea sărmanilor, slujitorilor le-a redat libertatea, iar pe soţia lui a dus-o, aşa cum i-a cerut, la mânăstirea Princhipos, unde s-a călugărit, luând numele de Irina.

Sfântul Teofan, a îmbrăcat şi el rasa de monah şi s-a dus la mânăstirea din muntele Sigrianei şi a rămas acolo, îndeletnicindu-se cu caligrafierea diferitelor lucrări. Spre bătrâneţe s-a îmbolnăvit, iar în urma bolii a rămas ţintuit la pat. Domnea atunci, în părţile acelea un tiran, Leon Armeanul, care a trimis soldaţi la chilia sfântului Teofan, poruncindu-i să vină la palatul lui, în Constantinopol şi să se roage cu el pentru ca să izbândească în luptă. Dus cu forţa, după ce a călătorit pe mare, a ajuns în cele din urmă cetatea Constantinopolului.

A refuzat să se roage la idoli pentru victoria împăratului, drept pentru care Leon Armeanul l-a dat în grija patriarhului  Ioan Mantos cu gândul că acesta va putea să-l convertească, lucru care însă nu s-a întâmplat. Văzând asta, Leon Armeanul a poruncit să fie aruncat într-o temniţă strâmtă în care şi-a dus nevoile bătrâneţii mult timp. Dar nici de această dată nu s-a lepădat de credinţa pentru Hristos şi atunci a fost surghiunit pe insula Samotrachi unde, după câteva zile s-a stins din viaţă.

Etichete: ,
800 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.