Sfântul Vasile, Mărturisitorul

Sfântul zilei

28 februarie 2013

8:34

Scris de: and

A trăit în vremea împăratului Leon Isaurul, iconoclastul, fiul împăratului Vasile Macedon. Și-a dus viața în post și rugăciune, hrănindu-se cu iarbă și roade sălbatice spre curățirea trupului în așteptarea vieții de apoi. Luptând cu sârguință împotriva prigonitorilor de icoane, a fost prins și dus înaintea împăratului. Pentru că și-a mărturisit iubirea pentru Hristos, Mărturisitorul Vasile a fost bătut crunt,  până când și-a pierdut simțirea. Soldații l-au târât în temniță, ferecând porțile.

La puțin timp, Leon a poruncit să fie adus iarăși preacuviosul, pentru a vedea dacă a renunțat la  credință. Se zice că soldații l-au găsit pe Sfânt afară din temniță, așteptându-i. A fost din nou bătut, legat fedeleș și aruncat în apă, ca trupul lui să nu fie găsit de credincioși. Dar Dumnezeu, ajutându-și robul, l-a scos la liman, viu și nevătămat. Mergând Sfântul, a ajuns la porțile unei cetăți unde a întâlnit un sărman bolnav, Ioan, pe care cu puterea Domnului l-a vindecat.

Drept răsplată, cel însănătoșit, i-a oferit adăpostul casei lui. Despre minunea asta au aflat oamenii din cetate care au început să vină din toate părțile pentru a găsi tămăduire prin rugile înălțate de Mărturisitor. Minunile făcute, au ajuns din nou la urechile lui Leon Isaurul, care a dat poruncă, să fie aruncat din nou în temniță, unde a  îndurat multe suferințe până la moartea iconoclastului când a fost eliberat. Sfântul Vasile Mărturisitorul a continuat să-și ducă viața de pustnic, aducând alinare credincioșilor până când a închis ochii și s-a înălțat la Cer.

920 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.