Soborul Arhanghelului Gavriil

Sfântul zilei

26 martie 2013

11:11

Scris de:

gabrielÎn această zi de 26 martie, credincioşii din toată lumea sărbătoresc Soborul Arhanghelului Gavriil, Arhanghelul  care i-a vestit Fecioarei Maria naşterea pruncului Iisus. Gavriil este mesagerul pe care Dumnezeu l-a ales să vestească pe pământ toate câte aveau să se întâmple legate de întruparea Fiului Său. Numele de Gavriil provine din ebraică şi înseamnă “Omul lui Dumnezeu”. După Sfântul Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului, el înseamnă “Dumnezeu şi om”.

Sfânta Tradiţie ne arată că Gavriil este cel care l-a inspirat pe profetul Moise să scrie Cartea Facerii. De asemenea, potrivit Evangheliei după Luca, tot el este cel care, arătându-i-se lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, îi dă de ştire că soţia lui, Elisabeta, femeie ce nu putea avea copii, îl va naşte pe cel care l-a botezat pe Iisus. Necrezând acestea, Zaharia este pedepsit de Arhanghel să rămână mut până la naşterea fiului său. Tot Gavriil este Arhanghelul care vesteşte pe Ioachim şi Ana, părinţii Preasfintei Fecioare şi pe Mironosiţele de la mormântul Lui. Îi cere lui Iosif să aibă grijă de Ea şi de Prunc, încredinţându-l că tot ceea ce se întâmplă este o minune a Celui de Sus. Va fi martorul Patimilor şi Învierii Domnului, pe care o va anunţa  cu o trâmbiţă. Icoanele îl înfăţişează pe Gavriil în veşminte albastre sau albe, purtând un crin (simbol al Fecioarei Maria) sau o trâmbiţă, o făclie sau o lance pe care o ţine în mâna dreaptă. Gavriil, alături de Mihail, este arhanghelul care apare cel mai mult în Sfânta Scriptură.

676 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.