Stendhal, un romancier pentru eternitate

A fost odată

23 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

StendhalPe 23 ianuarie 1783 a venit pe lume la Grenoble unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura europeană: Marie-Henry Beyle. Mai târziu, va deveni celebru sub pseudonomul Stendhal pentru romanele sale Roșu și negru sau Mânăstirea din Parma, incluse de mult în programa școlară.

O viață tumultoasă, cu mulți ani petrecuți în Italia în vremuri agitate. După o copilărie plictisitoare, a devenit auditor în Consiliul de Stat în 1810 și a participat la Administrația franceză din timpul războaielor napoleoniene din Italia. Doi ani mai târziu, la invadarea Rusiei, era înrolat în armata Franței.  Mai târziu s-a stabilit la Milano și a fost consul la Trieste și la Civitavecchia, unde a scris Mănăstirea din Parma, în 53 de zile.

Feblețea pentru femei și farmecul său erau notorii în tot Parisul, Stendhal cucerind salon după salon și femeie după femeie, slăbiciune care i-a adus, de altfel, boala care avea să-l ucidă în 1842: sifilis. Ironia, profunzimea, preocuparea pentru psihologia feminină și o anume perspectivă idealistă sunt caracteristice scrierilor sale, ridicate la adevărata lor valoare abia în secolul XX. Astăzi istoria literaturii îl așază în rândul realiștilor, considerându-i romanele lecturi obligatorii.

721 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.