Stéphane Hessel, marele indignat al secolului, moare la 95 de ani

Cultură Exclusiv

28 februarie 2013

10:02

Scris de: and

„Celor ce vor trăi în secolul 21, noi le spunem cu afecţiune: A CREA ÎNSEAMNĂ A REZISTA. A REZISTA ÎNSEAMNĂ A CREA.”

Sunt cuvintele cu care se încheie manifestul „Indignaţi-vă!”, publicat de Stéphane Hessel în 2010, carte care avea să se vândă în milioane de exemplare. În noapte de marţi spre miercuri, 26 spre 27 februarie 2013, la 95 de ani, Stéphane Hessel a încetat din viaţă. Declaraţia, fără niciun alt amănunt, a fost făcută de soţia lui Christiane Hessel-Chabry, în cursul zilei de miercuri, cu singura menţiune că Hessel a murit în timpul nopţii.

După o viaţă ca un roman, în timpul căreia a trăit o condamnare la moarte, torturile Gestapoului, a trecut prin atâtea lumi şi regimuri, a străbătut un secol întreg, a participat la redactarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, Hessel moare lăsând în urmă mai mult decât o operă: un exemplu de existenţă.

S-a născut în toamna lui 1917, la Berlin, pe 20 octombrie, într-o familie de evrei intelectuali, tatăl, scriitor şi traducător, şi mama, jurnalistă. Când Stéphane avea opt ani s-au mutat la Paris, iar la sfârşitul anilor 1930 au reuşit să obţină cetăţenia franceză. Mobilizat în 1939 şi luat prizonier, evadează şi se alătură generalului De Gaulle la Londra. Figură proeminentă a rezistenţei, e arestat de Gestapo în 1944 şi deportat la Buchenwald, unde suportă torturile lagărului de concentrare. Este condamnat la moarte şi reuşeşte să evadeze, făcând schimb de identităţi cu un prizonier care moare de tifos şi apoi, din lagărul Dora într-un mod la fel de spectaculos, înfruntând moartea şi reuşind în cele din urmă să ajungă la trupele americane.

După război, a lucrat cu Eleanor Roosevelt la redactarea Declaraţiei Drepturilor Omului, urmând apoi o importantă carieră diplomatică. Îşi atrage critici serioase din partea Israelului, pentru că militează pentru drepturile imigranţilor fără acte şi pentru palestinieni.

La 93 de ani, publică „Indignaţi-vă!”, o carte apărută în România la Editura Nemira, un best-seller internaţional, care a inspirat mişcări de protest în întreaga lume. Esenţa discursului său civic se află în următoarele paragrafe: „Raţiunea fundamentală a Rezistenţei a fost indignarea. Noi, veteranii mişcării de Rezistenţă şi ai forţelor combatante ale Franţei eliberate, noi chemăm tânăra generaţie să reînsufleţească şi să transmită mai departe moştenirea Rezistenţei şi ideile sale. Pe tineri îi îndemnăm: preluaţi ştafeta, indignaţi-vă la rândul vostru! Autorităţile politice, economice, intelectuale şi societatea în ansamblul ei nu trebuie să capituleze şi nici să se lase impresionate de actuala dictatură internaţională a pieţelor financiare, care ameninţă pacea şi democraţia. Vreau ca toţi împreună – şi fiecare la rândul său – să avem propria noastră raţiune de a ne indigna. Acest lucru este imperios necesar. Atunci când ceva ne indignează aşa cum m-a indignat pe mine nazismul, atunci devenim bătăioşi, hotărâţi şi angajaţi. Ne alăturăm marelui curent al istoriei, care trebuie să continue prin fiecare dintre noi – un curent care se îndreaptă spre dreptate şi spre o mai mare libertate. Dar nu spre această libertate fără frâu, aidoma vulpii în coteţul găinilor. Aceste drepturi, prevăzute în Declaraţia Universală redactată în 1948, au un caracter universal. Dacă ştiţi pe cineva căruia îi sunt refuzate, susţineţi-l, ajutaţi-l să le dobândească”.

Tot la Editura Nemira a apărut anul trecut o altă carte importantă, care-i dezvăluie atitudinea faţă de societate şi faţă de lumea de azi, cu nedreptăţile ei fundamentale: „Să declarăm Pacea! Pentru un progres al spiritului”, un dialog cu Dalai Lama.

Deşi o instigare la indignare, discursul său public este în acelaşi timp o „instigare” la nonviolenţă: „Sunt convins că viitorul aparţine nonviolenţei, armoniei dintre diferitele culturi. Aceasta este calea pe care trebuie să păşească omenirea în următoarea ei etapă de evoluţie. Şi astfel, aici, iar mă alătur lui Sartre, nu-i putem scuza pe teroriştii care aruncă bombe, însă îi putem înţelege”.

1498 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.