Ştiaţi care a fost prima păcăleală din lume?

A fost odată

1 aprilie 2013

9:59

Scris de:

1 aprilieCine nu a păcălit sau nu a fost păcălit măcar odată în viaţa lui? Cine nu și-a pus imaginația în mișcare măcar o dată pe an pentru a păcăli soția (atenție mare), soțul,  vecinul sau colegul de muncă (soacra, șeful sau administratorul blocului se recomandă a nu figura pe lista celor păcăliți)? Inocente sau agresive, sinistre sau de tot hazul, păcălelile ne amintesc de fiecare dată că există o zi în an când ele sunt permise și acceptate mai mult sau mai puțin. Ziua este 1 aprilie și are în spate o întreagă poveste. Se spune că la Curtea lui Constantin cel Mare a sosit odată o trupă de comedianți care i-au spus împăratului că ei pot conduce imperiul mai bine de cum o face el. Împăratul, probabil având simțul umorului, l-a așezat pentru o zi pe unul din actori pe tronul său, iar acesta a stabilit o zi pe an care să fie ziua păcălelilor și a glumelor.

Dincolo de această poveste, originea Zilei Păcălelilor își are istoricul în înlocuirea calendarului Iulian cu cel Gregorian (1582). Vechiul calendar consemna Anul Nou pe data de 1 aprilie. Schimbarea calendarului a stârnit confuzii în rândul multor oameni care au continuat să sărbătorească venirea noului an în această zi, în loc de 1 ianuarie așa cum era reprezentat în calendarul Gregorian. Acești oameni sunt considerați a fi primii “păcălițiˮ din istoria lui 1 aprilie.

Odată cu trecerea timpului, tot mai multe țări s-au “aliniatˮ la tradiția farselor, ajungându-se, în zilele noastre, ca Ziua Păcălelilor să fie una internațională și cu un anumit specific la unele popoare. Astfel în Noua Zeelandă, Australia, Marea Britanie sau Africa de Sud, păcălelile se fac până la ora prânzului. Din acest motiv în Marea Britanie ziarele își păcălesc cititorii numai în ediția de dimineață. Este celebră farsa prin care “The Guardianˮ cunoscutul ziar britanic, își anunța cititorii de formarea unei noi republici în arhipelagul Oceanului Indian. Statul, nou înființat, era alcătuit din mai multe insule denumite Upper Caisse și Lower Caisse cu capitala la Bodoni și conduse de un general cu numele de Pica. Mulți dintre cei care au citit această știre au sunat la redacție cerând amănunte, puțini dându-și seama că de fapt totul este o păcăleală și că, de fapt, acele insule nu există. Pentru a le boteza, ziarul folosise numele fonturilor de pe calculator.

Tot în Marea Britanie, astronomul englez Patrick Moore,  a anunțat, într-o emisiune la radio BBC, că alinierea a două planete, fenomen petrecut, după spusele lui, în zilele acelea, care va duce la crearea unui nou câmp gravitațional. În urma acestui fapt oamenii vor fi stăpâniți de o ușoară senzație de plutire la o anumită oră din zi, fapt pentru care ascultătorilor li s-a recomandat să țopăie pentru a se covinge de efectul produs. În Franța există o tradiție de 1 aprilie când unei persoane, fără să știe, i se atașează pe spate un pește din hârtie (“poisson dʼavrilˮ « peștele lui aprilie»). În 2003 mai multe site-uri din China și Coreea de Sud au anunțat că Bill Gates, părintele Microsoft, a fost asasinat, ceea ce a dus la scăderea cu 15% a acțiunilor companiei. O altă farsă a fost făcută de un post de televiziune din Olanda care și-a anunțat telespectatorii că s-a prăbușit turnul din Pisa. Telespectatorii au fost înclinați să creadă, dar în cele din urmă  s-a dovedit că totul a fost o glumă.

Nici nordicii nu duc lipsă de imaginație atunci când e vorba de farse. Astfel, în Suedia, în 1962, televiziunea națională a anunțat, prin intermediul unui reportaj difuzat, punerea la punct a unei tehnologii ce permitea vizionarea color a emisiunilor. Pentru asta, telespectatorii nu trebuiau decât să așeze pe ecranul televizorului un ciorap din nylon ca să poată vedea albastrul cerului sau părul blond al frumoaselor suedeze. Aflarea adevărului, că totul a fost o păcăleală, a produs o imensă dezamăgire. Abia în 1970 televiziunea suedeză a început să emită color. Și peste Ocean gândirea putredului capitalism a generat numeroase șotii. Un exemplu edificator este anunțul prin care compania Burger King își înștiința clienții, în paginile ziarului USA Today,  de realizarea unui hamburger pentru stângaci, specialitate creată cu scopul ca sosul să se scurgă numai pe partea dreaptă. Stau și mă întreb, din mândrie națională, asemeni milioanelor de români, dacă ursul care a păcălit vulpea, în povestea lui Creangă, a făcut-o de 1 aprilie.

1082 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.