Stroe, poliția și violul!

Special

22 ianuarie 2013

10:33

Scris de:

De o bună bucată de vreme este zarvă mare în ograda Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Nu, nu vorbim despre vreun atac terorist…Nici măcar atentatul cu bombă eșuat de săptămâna trecută nu i-a pus așa pe jar pe mai marii de la Interne. La urma urmei, a devenit ceva obișnuit să tot vorbim despre clanurile interlope și despre frăția lor cu diverse personaje cu epoleți (vezi cazul Aurelian Șoric, fostul șef al IPJ Neamț).

Dacă  Traian Igaș  a răvășit  întreg ministerul de Interne, pardon, l-a reorganizat din temelii, iată că Radu Stroe, ministrul în funcție al MAI pare să aibă și el ,,inițiativele” lui.

După ce într-o conferință de presă, a cerut să se facă sens unic pe DN1, iată că șeful de la Interne a renunțat în ultima vreme la preocupările rutiere. În schimb, tot apărând pe la televizor, i-a venit omului inspirația.

A fi sau a nu fi violată?! Aceasta pare să fie ultima dilemă  a  ministrului Stroe.  Și, ca un adevărat gentleman, a cerut  ca toate femeile din Poliție să fie chestionate pentru a afla sau nu dacă au fost sau  hărțuite sexual. În principiu, după cazul povestit de polițista Melania, chiar de către propriii lor șefi.

Așadar, pe principiul ,,Să trăiți, domn ministru, raportez”, iată că toate cele 8.800 de femei care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii din sistem şi vor avea de completat un chestionar elaborat de către specialişti în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criteriu sexual la serviciu.

Chestorul Vasile Viorel, adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a declarat  că primele echipe, formate din specialişti în resurse umane, control intern, psihologi şi sociologi ai IGPR, au plecat deja în ţară pentru a verifica în ce condiţii îşi desfăşoară munca angajatele instituţiei. ,,S-a constituit şi un ghid de interviu, elaborat de către specialiştii noştri, care urmăreşte avantajele şi dezavantajele femeii care lucrează în Poliţie şi eventualele tendinţe de discriminare ale acesteia la locul de muncă”, a completat chestorul.

În final, se vor purta discuţii cu absolut toate angajatele, după care se va face un raport. Obiectivul aplicării acestui set de întrebări, spun oficialii de la Interne,  este de a  a verifica pulsul climatului din instituţie.

Dintre toate femeile angajate în Poliţie, peste 2.200 sunt ofiţeri şi doar 133 au funcţii de conducere. Controalele dispuse de ministrul Stroe vin ca urmare a scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea, de la Poliţia Balş, însărcinată în cinci luni, l-a înjunghiat pe fostul ei şef, comisarul-şef Gheorghe Barbu, comandantul postului de poliţie rurală Bobiceşti, chiar în faţa locuinţei acestuia.

Femeia depusese o plângere la DIICOT Craiova înainte cu câteva zile înainte de incident în care îl acuza pe Barbu şi alţi poliţişti din IPJ Olt, printre care şi Ion Voicu, de faptul că ar fi violat-o.

Inițativa este salutară, însă domnului Stroe i-a scăpat din vedere un mic amănunt. Nici una dintre doamnele cu epoleți, trecute sau nu printr-o astfel de experiență, nu se va destăinui – așa ca la  șuetă – unor persoane în care nu au garanția că pot avea încredere. Nu se vor apuca să strige în gura mare că șeful le-a făcut ochi dulci sau că le-a propus lucruri neortodoxe. Nu în condițiile în care armata de psihologi, fie ei și profesioniști, sunt subordonați unor șefi, care și ei dau, la rândul lor,  raportul altora. Așa că, varianta la colindat cu violul nu este nici credibilă, nici în măsură să dea roade concrete. Mai degrabă, ar trebui schimbate legile și gradul de toleranță. Ar trebui verificați mai des șefii din fruntea Inspectoratelor Județene de Poliție  care și-au format propriile cutume și care au cam pus în cui principiul ,,unde-i lege, nu-i tocmeală,,.

Așadar, domn ministru, până vă lămuriți cum stă treaba cu violul, vă spunem:  jos cașcheta!

 

1318 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.