Sufletul cuprins de deznădejde în privința mântuirii nu e departe de nebunie

Exercițiu de gândire

19 februarie 2013

1:00

Scris de:

Sfantul Ioan Gura de AurTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Sufletul cuprins de deznădejde în privința mântuirii nu e departe de nebunie. După ce lasă frâiele mântuirii în mâinile poftelor iraționale, aleargă fără reținere peste tot unde se află păcatul, până când se scufundă în adâncurile pierzaniei veșnice.

Când sufletul se obișnuiește cu păcatul, care este nemilos, boala sa iese la suprafață și e văzută de toți. Dar, așa cum porcul, atunci când se tăvălește în noroi, este mulțumit și nu mai simte mirosul murdăriei, la fel și mul, când e robit de obiceiul cel rău, nu-și mai dă seama de mirosul greu al păcatelor sale, pentru că se obișnuiește cu ele. Și, așa cum pământul peste care aruncăm semințe e cu neputință să dea roade, dacă nu este udat, la fel se întâmplă și cu sufletul, care nimic bun nu rodește, oricâte cuvinte i-am spune noi, dacă el nu a fost mai întâi udat cu apa vie ce izvorăște din Sfintele Scripturi. Ce crește pe pământ care nu este cultivat? Spini și buruieni. Ce crește în sufletul care nu este cultivat duhovnicește? Fapte necurate și viclene. Cu cât un pământ e mai puțin cultivat, cu atât cresc buruieni mai multe și mai sălbatice. Cu cât sufletul este mai puțin cultivat, cu atât este mai cuprins de patimi mai sălbatice, înmulțindu-se păcatele sale, care îl duc la moarte.“

(Sfântul Ioan Gură de Aur)

 

 

831 vizualizari


Un comentariu

  1. gelu grigoras spune:

    Concluzia:nimic fara cultura,deci INVATATI 9nu zic de 3 ori,ca n-as fi original,stiti de ce)

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.