Sufletul omului e un resort teribil și periculos

Exercițiu de gândire

6 martie 2013

1:11

Scris de:

Nikos KazantzakisTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„(…) am rămas pentru totdeauna cu ideea că sufletul omului e un resort teribil și periculos; o mare forță explozivă, ascunsă sub carnea și grăsimea noastră, fără să știm de ea. Mai rău e că nu vrem să știm, pentru că, dacă am ști, viclenia, lașitatea și falsitatea ar fi de neiertat; nu ne mai putem ascunde după presupusa neputință a omului, după mizerabila lui nepricepere. Trebuie să ne socotim vinovați dacă suntem vicleni, lași și mincionoși, pentru că, deși avem în noi o forță atotputernică, nu îndrăznim s-o folosim, de frică să nu ne distrugă. Alegem o cale ușoară, comodă, o facem să se piardă încetul cu încetul, până când degenerează și ea în carne și grăsime. E groaznic să nu știm că avem o asemenea forță! Dacă am ști, am putea fi mândri de sufletul nostru! Nimic, în cerul și pe pământ, nu seamănă atât de mult cu Divinitatea ca sufletul omului.“

(Nikos Kazantzakis, „Raport către El Greco“)

 

841 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.