Sultanul se întoarce

O carte într-o pagină

11 aprilie 2013

1:00

Scris de:

In numele printesei moarte„Femeile sunt în culmea agitaţiei. Frumoasa Sabiha, fiica preferată a sultanului Vahiddedin, şi tânărul general, eroul de la Gallipoli care, în toiul războiului, a salvat Istanbulul de britanicii care asediau Dardanelele! Pentru toate, Trandafirul de aur e o figură de legendă. Sfidând părerea superiorilor, el a înfruntat o armată europeană, mai numeroasă şi mai bine echipată. Cutezanţa, încrederea absolută în el însuşi şi în oamenii săi l-au ajutat să iasă învingător într-o situaţie pe care toţi experţii – la Istanbul, dar şi pe front – o consideraseră disperată. Această victorie, datorată geniului său militar, l-a făcut faimos. Mai ales că, după câteva luni, a recucerit din mâinile armatei ruseşti, oraşele Bitlis şi Muş, repurtând singurele victorii turceşti în mijlocul unei serii de înfrângeri.

Tânăra generaţie, dezamăgită de greşelile politicienilor şi eşecurile bătrânilor generali, îl ridică în slăvi. Iar femeile sunt nebune după el, căci nu e doar curajos, ci şi frumos şi arogant. Are faţa albă, pomeţi înalţi, ochi albaştri care aruncă fulgere, dar pot deveni, uneori, foarte blânzi şi un minunat păr blond – de unde i se trage şi supranumele. Născut la Salonic, se spune că e de origine albaneză. Deşi fiu al unui mărunt funcţionar la vamă, are înfăţişarea unui prinţ şi arată atât de zvelt în uniforma bine croită. De altfel, e profund convins de superioritatea sa şi întreaga lui fiinţă degajă o putere şi o energie aproape sălbatice.

Întors în Istanbul la sfârşitul războiului, e văzut adesea la curte. Sultanului îi place să-l consulte în privinţa stării de spirit a armatei şi să-i asculte părerile originale. Îl apreciază din 1917 când sultanul, pe atunci prinţ moştenitor, îi făcuse Kaiserului o vizită în Germania, iar tânărul colonel îi era aghiotant.

Când vine la palat, prinţesele, ascunse în spatele musharaby-urilor, îl privesc trecând pe chipeşul ofiţer aureolat de glorie şi nu doar una visează să-i devină soţie. O tânără sultană chiar a îndrăznit să-i trimită, printr-o sclavă, scrisori nevinovate şi pline de pasiune. Însă crudul general n-a binevoit să-i răspundă şi ea s-a îmbolnăvit de durere. O făcea pe indiferentul pentru că râvnea deja la fiica sultanului? E de origine umilă, adevărat, dar ce contează? În Turcia, în afară de familia imperială, nu există aristocraţie. Poţi ajunge în cele mai înalte funcţii doar prin propriile merite. Iar prinţesele sunt adesea măritate cu paşale sau viziri cărora sultanul doreşte să le acorde o favoare deosebită. În urmă cu cinci ani, sultana Nadie nu s-a căsătorit cu Enver Paşa, ministru de război, al cărui tată era un mic slujbaş la căile ferate? Trandafirul de aur merită mai mult decât Enver!

Hamamul freamătă de o veselă agitaţie. Toate femeile, până şi cele tolănite pe divane, s-au ridicat, înconjurând-o pe prinţesă. Aceasta din urmă, încântată de succesul ei, le oferă amănuntele unul câte unul. Nu, Maiestatea Sa n-a dat încă un răspuns. Da, va răspunde, dar aşa cum ştiţi, îşi cântăreşte îndelung hotărârile.

-În sfârşit, ce i-a spus exact sultanul paşei?

-I-a spus că fiica sa e încă tânără şi că o să se gândească.

-Tânără, sultana Sabiha? Are cel puţin douăzeci de ani.

Prinţesa adaugă în şoaptă:

-Se pare că sultanul şovăie. Paşa e, cu siguranţă, cel mai bun general al armatei noastre, dar e foarte violent şi bea enorm. Şi-n plus, se zvoneşte că… ar avea idei republicane…

Un murmur de groază străbate adunarea.

-Trandafirul de aur, republican? Nu e posibil!

Selma nu se mai poate abţine şi se întoarce spre doamna de lângă ea.

-Iertaţi-mă, doamnă, cine e acest… Trandafir de aur?

-Cum, sultană, nu ştiţi? exclamă tânăra, mirată. E generalul Mustafa Kemal!“

(Fragment din romanul „În numele prințesei moarte“ de Kenizé Mourad, publicat la Editura Nemira)

950 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.