„Ţara Meşterului Manele”

Exercițiu de gândire

3 februarie 2013

3:00

Scris de: and

Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Condiţii propice pentru apariţia unei lipse de valori nu se manifestă numai într-un spaţiu de tranziţie (mahalaua), ci şi într-un timp de tranziţie, cum este perioada pe care o traversăm acum, între regimul comunist, cu sistemul lui de valori (atâtea câte a avut), şi sistemul capitalist, cu sistemul lui de valori. În epoca asta de tranziţie, de nici-nici, de şi-şi, apare lipsa de valori, apare lipsa de civilizaţie, iar prostul gust, kitschul, este şi în acest caz la el acasă. De aceea asistăm la o societate destul de precară din punct de vedere moral, din punct de vedere estetic, o ţară manelizată, o ţară „imbecalizată”, ca să spun aşa. Cu câţva ani în urmă, am scris un articol care s-a numit „Ţara Meşterului Manele”. Revin la aceste insule, la sumedenia de mahalale, de fapt o multitudine de mici localităţi cvasi-autonome. Nu întâmplător Bucureşti este un cuvânt care e la plural, arătând că e vorba de mai mulţi Bucureşti. Nu e vorba de un oraş, ci de o sumedenie de oraşe. La fel se păstrează şi pentru Ploieşti sau Piteşti. Rar există această situaţie în alte ţări. Am mai găsit-o la Bruxelles, şi acest termen fiind la plural. Într-adevăr, Bruxelles are o structură similară cu Bucureştiul, format din mai multe orăşele care la un moment dat au devenit un unic oraş, respectiv o capitală.”

(Andrei Oişteanu, fragment dintr-un interviu publicat de www.b365.ro în 15 iunie 2012)

788 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.