Țara te vrea la birou, nu acasă cu copilul!

Exclusiv Social

7 februarie 2013

11:35

Scris de:

Trăim într-o lume grăbită, orientată exclusiv pe profitul financiar. Într-o Românie în care locurile de muncă sunt puține, angajatul nu are scăpare. Nici cel prost plătit, nici cel bine plătit. Timpul liber a devenit un ideal de neatins, un lux pe care numai puțini și-l permit.

Iar creșterea copilului este de mult un lux. În lipsa bunicilor și a grădinițelor, care sunt de ani buni insuficiente, micuțul intră pe mâinile bonei. Și acolo rămâne ore lungi din zi, de obicei până se întorc de la birou, seara, doi părinți morți de oboseală. Concediul maternal s-a scurtat de la doi ani la unul și piticul stă din ce în ce mai puțin cu mama, frustrată că trebuie să meargă la serviciu. Nu-și mai permite să stea acasă să-l crească. În contextul robotizării generalizate și al alienării, Ministerul Muncii din România a început campania Nu renunța le tine de dragul copilului! Într-o zi, va simți! Și îndeamnă mamele tinere să se desprindă de nou-născut și să plece la serviciu. Proiectul este finanțat din fonduri structurale în valoare de 8,7 milioane de euro, include un spot TV în care apare cântăreața Andra și alte componente.

Nicio surpriză pentru țara în care ne aflăm. Într-o lume nefirească, în care goana după bani, instrumentul prin care se ajunge la bunăstare, în toate sensurile posibile ale cuvântului, familia nu mai poate ocupa primul loc. Iar educația se măsoară cu același instrument: banii.

Cât de bine este să-ți lași acasă, cu bona, copilul de un an, ca să mergi la serviciu și astfel să-i poți plăti o grădininiță scumpă,  cursuri de înot, limbi străine etc.? E și bine, e și rău, ceea ce se poate spune despre orice alegere. Dar nu trebuie să fii psiholog ca să știi că timpul petrecut alături de părinți în fragedă copilărie este esențial pentru toată viața. Nu cunosc în detaliu campania inițiată de Ministerul Muncii, dar din exterior ea pare să aibă la bază o idee atroce, în ton cu mersul vremurilor. Femeie, nu mai sta acasă cu copilul, du-te la muncă! Altfel, cariera ta e în pericol.

Cariera a luat dimensiuni monstruoase în societatea noastră. Cuvântul este peste tot și carieriștii, asemenea. Lasă copilul, fii carieristă! Copilul este doar un auxiliar, o nouă achiziție în viața ta, una în care trebuie să faci investiții ca să corespundă standardelor. Așa ca hai la treabă, nu mai sta cu micuțul să-i citești povești, să te joci în parc etc. Lasă-l cu bona, instruiește-o să facă ce trebuie, iar pe tine țara te vrea la birou, sub pretextul că e spre binele tău. Nu, adesea e doar spre binele angajatorului tău. Inconștiență, nepăsare sau doar o răsturnare a valorilor umane și sociale?

O precizare: În toamna anului 2012, guvernul german condus de cancelarul Angela Merkel se oferea să plătească 150 de euro pe lună mamelor care-şi îngrijesc acasă copiii cu vârste cuprinse între unu și trei ani, în loc să aleagă programele de îngrijire finanțate de stat. Oare de ce?

Încă o precizare: În Germania, pă­rinţii îşi pot lua con­cediu de trei ani pentru îngrijirea co­pilului fără să se teamă că vor pierde locul de muncă.

 

1503 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.