Tarantino şi succesul violenţei

A fost odată

27 martie 2013

9:14

Scris de:

tarantinoUn nume important pe care cinematografia americană îl consemnează în biografia sa este şi cel al actorului, regizorului, scenaristului şi producătorului Quentin Tarantino, nonconformistul care prin filmele sale a stârnit şi stârneşte admiraţie sau indignare în rândul criticii şi al marelui public. Tarantino (Quentin Jerome Tarantino, numele adevărat), s-a născut la 27 martie 1963 în Knoxville, Tennessee, SUA. Părinţii săi au fost Tony Tarantino (actor de origine italiană) şi Connie Tarantino (asistentă medicală). Mai are un frate vitreg, Ron. Cei doi soţi vor divorţa înainte de a se naşte fiul lor.

Quentin va trăi de mic realităţile societăţii americane în care discrepanţele sociale şi violenţa  vor fi materie primă pentru peliculele cineastulului de mai târziu. Va fi elev al “Fleming Junior High School” din Lomita, California, în cadrul căreia va urma cursuri de actorie şi al “Narbonne High School” din Harbor City,   liceu pe care îl va abandona după primul an de studiu. Se va înscrie la cursurile companiei teatrale “James Best Theater Company”, pe care le va abandona şi pe acestea, după doi ani. Va lucra o perioadă la “Video Archives” (centru comercial, situat în Manhattan, specializat în închirieri de materiale video, celebru prin cei care au lucrat aici),  experienţă ce se va dovedi deosebit de utilă pentru tânărul de 22 de ani care dorea să facă filme. La “Video  Archives” va deveni coleg şi prieten cu Craig Hamann, (actor, regizor, co-scenarist al peliculei “My Best Friend’s Birthday”) şi Roger Avary (regizor, co-scenarist la “Reservoir Dogs”, “True Romance” “Pulp Fiction”), ce îl vor sprijini în cariera viitoare. Tot aici va avea ocazia să constate gustul oamenilor în materie de filme, lucru folositor pentru cineva care este interesat şi de fenomenul box-office-ului (adeseori lui Tarantino i s-a reproşat latura comercială în numele căreia a “populat” peliculele sale cu personaje şi scene extrem de violente). Va debuta ca regizor şi co-scenarist cu “My Best Friend’s Birthday” (scenariul a stat la baza filmului de mai târziu “True Romance”), unde va apărea şi ca actor. În 1992 regizează Reservoir Dogs, la care scrie şi scenariul. Filmul va fi prezentat în cadrul festivalului de filme independente “Festival Sundance” şi se va bucura de un imens succes devenind un reper  în istoria filmelor de producţie independentă.

Este un story despre o bandă de spărgători care ajung în cele din urmă să se ucidă între ei în momentul în care încep să-şi împartă prada. Recunoaşterea internaţională şi celebritatea vor veni însă odată cu regizarea peliculei “Pulp Fiction”, 1994, un cocktail reuşit în care umorul şi violenţa din replici şi situaţii “asamblează” o naraţiune tributară unui discurs eliberat de cronologie. Filmul  a fost răsplătit cu Oscarul şi Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu, obţinând, de asemenea la Cannes Palme d’Or-ul  Peliculele ce au urmat vor confirma valoarea şi importanţa lui Tarantino în cinematografia mondială.

Fie că e vorba de “Kill Bill”, o comedie neagră în care dreptatea triumfă, iar răzbunarea e “dulce”, sau de “Jackie Brown”, drama unei stewardese puse  într-o situaţie limită (nominalizare Oscar, Globul de Aur şi premiul Ursul de Argint, Berlin,), fie că ne referim la “Inglourious Basterds”, peliculă deopotrivă aclamată şi hulită (Oscar, Globul de Aur, premiul Bafta şi premiu la Cannes), sau ne referim la “Django Unchained”, un western plasat înainte de izbucnirea Războiului Civil din America (Oscar, Globul de Aur şi premiul Bafta), toate aceste titluri purtând marca Tarantino sunt personificarea unui incontestabil talent al cărui “proprietar” rămâne unul din cei mai importanţi regizori ai generaţiei sale.

715 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.