Teama lui Călin Netzer. Cum va fi primit în țară când se va întoarce de la Berlin

Cultură Exclusiv

14 februarie 2013

12:19

Scris de: and

Scriam acum puțin timp despre importanța pe care presa din România i-a acordat-o frumoasei vești că Luminița Gheorghiu este eligibilă pentru un premiu important la Berlinală, contracandidatele ei fiind Catherine Deneuve și Juliette Binoche. Scriam despre nepăsarea cu care a fost tratat anunțul. Constatam lipsa de interes sau minimalizarea faptului și vorbeam despre ce au vorbit alții, mai inteligenți decât mine, decenii întregi. Și ce dacă?

În curând, îi vine rândul lui Călin Netzer sau i-a venit deja. Filmul lui a fost primit cu un real entuziasm la Berlin și n-au ezistat cronici nefavorabile sau reticente, ceea ce nu e de colo. Mașina de tocat din România se va pune însă în funcțiune imediat ce filmul lui va câștiga sau nu va câștiga un premiu important la Festivalul de la Berlin. Regizorul știe el ce știe. Iată ce spune într-un interviu publicat de Agenția Mediafax: Nu ştiu… cred că ajungem la întrebarea cu Berlinul; asta ar putea fi o rampă, ar putea fi un kick starter. De asta îl şi lansăm imediat după. Cred că depinde şi de ce se va întâmpla acolo, de cum va fi recepţionat filmul, de critici, care va fi ecoul şi aşa mai departe. Asta, într-un fel, mă sperie puţin, pentru că filmul creează nişte aşteptări şi o anumită presiune. Bun, ce se întâmplă dacă filmul e în competiţie şi nu ia nimic? O să fie aşa, o degonflare? Nu ştiu ce o să se întâmple, habar n-am.

Nici noi n-avem habar. Avem, în schimb, niște bănuieli. Călin Netzer nu va mai fi important pentru ziare și televiziuni (care oricum nu s-au deranjat câtuși de puțin, fiind ocupate cu circoteca Adrian Năstase și show-ul Elenei Udrea, care, cred ei, sunt de maxim interes pentru toate suflarea românească) dacă nu va trage un loz mare la Berlin. Eșecul, dacă se poate folosi acest termen când te referi, de fapt, la o victorie (participarea în competiția oficială a Berlinalei este o victorie, și încă una mare), nu este interesant sau demn de atenție pentru cei care informează românii.  Iar prezența filmului Poziția copilului în concursul de la Berlin n-a avut parte decât de câteva știri, iar publicul românesc o dovedește ca de obicei. Citește cu mult mai mult interes câți bani a dat sau a luat Bahmu, decât ce se întâmplă la Berlin, în aceste zile, iar numărul de afișări pe paginile de cultură ale diverselor cotidiane o arată din plin. Deh, nu era un fapt remarcabil… Doar se întâmplă în fiecare an să mergem la Berlinală, e la ordinea zilei, nu-i așa? Dar, vorba ceea, prinde hoțul scoate-i ochii… Așa e românul. Înclinat spre a discredita ceea ce în afară e apreciat. Spre a căuta cu orice preț nod în papură. Pe ideea, lasă dom’le, că sunt alte interese la mijloc, n-o fi el așa de bun.

Revenind, înțeleg neliniștea lui Călin Netzer. Se teme că, dacă nu câștigă, tot interesul va dispărea. Știe nivelul, mentalitatea și grosolănia celor de acasă. Toate astea s-au strecurat în opinia lui, sinceră după câte se pare. Omul e pregătit să i se facă o nedreptate și se teme de ea. Dar îl doare, deși probabil că n-ar recunoaște-o. Și cred și eu că-l doare.

1158 vizualizari


Un comentariu

  1. nadia nitov spune:

    omul sa mearga inainte si sa faca ce simte, ca face bine. daca asteapta de la mitocanii de aici recunoastere, n-o va afla. aici guduratul si admiratia sunt la comanda! politica, mai ales! regizorul sa munceasca si sa mearga la altii sa-i recunoasca talentul, aici, niciun rebut pe linie nu i-l va recunoaste. romania a ajuns de mult gropa adevaratelor valori si podiumul nonvalorilor.poate daca intra in usl sau pdl sau psd…poate atunci va fi remarcat si in romania.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.