Toma de Aquino, povestea unei vieţi închinate lui Dumnezeu

A fost odată

7 martie 2013

10:28

Scris de: and

toma-daquinoToma de Aquino a fost teologul filosoful, preotul, dar în primul rând omul care s-a aflat toată viaţa în slujba adevărului, căutându-l în permanenţă, sfântul care şi-a dăruit limpezimea inimii şi a spiritului Celui ce i-a călăuzit paşii prin viaţă,  Mântuitorului său, Iisus Hristos. Nu se cunoaşte data naşterii sale, se ştie doar că bolnav, s-a stins din viaţă la 7 martie 1274, în abaţia  Fossanova, Italia. Toma de Aquino s-a născut în castelul Roccasecca, în apropiere de Napoli, într-o familie numeroasă. Părinţii săi, contele Landolfo şi mama sa Teodora mai aveau cinci fete şi trei băieţi, precum şi alţi trei fii ai contelui dintr-o căsătorie anterioară.

La vârsta de cinci ani copilul Toma a fost trimis la abaţia Montecassino, pe care însă o părăseşte după nouă ani de studii, în urma unei dispute între Papă şi împăratul Frederic al II-lea. Acesta din urmă, ocupă abaţia prin forţă armată şi trimite acasă toţi călugării ce nu se născuseră pe teritoriul aflat sub stăpânirea lui. Aşa se face că Toma de Aquino este nevoit să revină la castelul familiei sale. La recomandarea abatelui ce l-a însoţit pe drumul de întoarcere, părinţii l-au trimis să studieze la Universitatea din Napoli. Aici, viitorul teolog va studia gramatica logica, retorica, aritmetica, geometria, muzica  astronomia şi va face cunoştinţă cu unele din traducerile operei aristoteliene. Tovărăşia cu predicatorii Ordinului „Sf. Dominic”, ori atracţia pe care o simte pentru aceste predici, îl determină să intre călugăr în acest Ordin, ceea ce va atrage supărarea întregii familii.

Pentru siguranţa lui, este trimis de fraţii dominicani la Paris, însă pe drum va fi răpit de fraţii săi şi ţinut închis un an de zile în castelul Roccasecca. Aici, pentru a-l face să cadă în păcat, este trimisă o tânără frumoasă care sub pretexul de a-l servi, încearcă să-i pună în pericol castitatea, dar, cel întemniţat o pune pe fugă, ameninţând-o cu un tăciune aprins. Întâmplarea de la castel s-a petrecut cu adevărat, lucru confirmat de biografi şi de istorici. Mama sa, Teodora, care îl iubea nespus, a încercat să-l convingă, dar nu a izbutit. Chiar şi sora lui, Marotta a încercat acelaşi lucru, dar a sfârşit prin a se retrage ea însăşi la mânăstire, devenind călugăriţă, apoi stareţă la „Santa Maria di Capua”. În cele din urmă mama sa încuviinţează, iar Toma de Aquino pleacă la şcoala Ordinului „Sf. Dominic” din Koln. La Koln, sub îndrumarea lui Albert Magnus, de care se va simţi legat spiritual toată viaţa, a început să aprofundeze scrierile lui Aristotel.

Din pricina firii sale tăcute a fost numit de către colegi „boul mut”. Se pare că atunci Magnus ar fi spus: „Acest bou mut va umple întrega lume cu răgetul său”. În 1252 pleacă la Paris pentru a obţine bacalaureatul şi a putea să predea, lucru fără de care nu ar fi putut să obţină diploma de Doctor în teologie. După numai un an de zile devine Magistru şi începe să ţină cursuri la catedra de teologie. Va înfiinţa, în 1265, la Roma, o şcoală dominicană, după care se va întoarce la Paris, unde va preda în continuare teologia. Studenţii încep să fie preocupaţi de cursurile ţinute de profesorul lor, fascinaţi de argumentele şi organizarea lor în conturarea conluziilor. În această perioada va începe să scrie „Summa contra Gentiles”, o lucrare menită să-i sprijine pe misionarii catolici în locurile unde exista o puternică influenţă a culturii evreieşti şi musulmane. Tot atunci, din ordinul Papei Urban al IV-lea va scrie liturghia sărbătoririi „Corpus Domini”, un text străbătut de sensibilitate şi de un profund misticism. În 1265 va începe lucrul la „Summa Theologiae”, operă monumentală a cărei scriere se va întinde pe durata a şapte ani, dar care nu va fi finalizată. Se spune că, la 6 decembrie 1273, Toma de Aquino a trăit o experienă de natură divină în urma căreia nu a mai scris sau dictat nimic.

„Summa Theologiae” stârneşte şi astăzi admiraţie şi interes prin felul cum a fost concepută şi scrisă, prin stilul simplu şi precis, prin desăvârşita capacitate de a sintetiza, cu care autorul ei a fost înzestrat. Ea reprezintă un adevărat manual teologic ce rezistă graţie părintelui ei, Omul şi Sfântul Toma de Aquino. Va fi sanctificat la Avignon, la 21 iulie 1323, de Papa Ioan al XXII-lea. Osemintele sale se află adăpostite în biserica Iacobinilor din Toulouse, Franţa, reşedinţa Ordinului Dominican.

 

Etichete:
780 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.