Topless în cimitir în atenția ministrului Culturii

Special

28 martie 2013

16:46

Scris de:

protestRomânii au talent, într-adevăr, la multe și mărunte. Dar nu la toate. Nu știu, firește, că nu se pricep la orice. Iar unul dintre lucrurile la care nu se pricep este protestul. România, o arată istoria recentă și mai puțin recentă, nu are nici o cultură, nici un cult al protestului, ba dimpotrivă, este la antipodul lor.

Românilor le lipsesc forța, inteligența și umorul protestului. Demonstrațiile lor publice se aprind greu și se sting repede, ca focul de paie, iar ideile nonconformiste, în Occident adesea eficiente măcar în sensul că atrag cu adevărat atenția, îi cam ocolesc. Cum protestează neprotocolar românul? Își dă foc într-o piață, se urcă pe un stâlp de electricitate și amenință că se sinucide sau… Mai nou, rămâne topless în dreptul unei cruci, la cimitir, se pozează și țup cu poza pe Internet, să-i afle târgul amarul.

Ei bine, amarul acestei frumoase, dar neajutorate răzvrătite este o mare price. Jos pălăria, dacă o tânără așa de nurlie e chiar foc și pară pe Daniel Barbu, ministrul Culturii. Iată explicația gestului ei, așa cum au informat ziarele: „La iniţiativa designerului de bijuterii Adrian Haiduc, modelul Ana Cubaş a pozat topless într-un cimitir din Arad, pe morminte, iar mesajul ei este acela că ministrul Culturii, Daniel Barbu, a îngropat deja şansele celorlalte oraşe româneşti de a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, prin declaraţia sa de susţinere a Timişoarei în cursa pentru Capitala Europeană a Culturii.“ Ei, ce spuneți? E atât de clară legătura între femeia topless, cimitirul din Arad și ministrul Culturii, că ar fi redundant s-o explicăm. E limpede și la mintea cocoșului, deși ce o fi fost în capul designerului de bijuterii care a venit cu ideea rămâne în ceață.

Cât despre poziția lui Daniel Barbu, care de când e ministru stă ascuns și se ocupă de treburi serioase, nu de comentarii de politolog făcute la televizor și de prelegerile universitare de care se va fi săturat, ea e bizară și lipsită de onestitate când vine vorba despre susținerea Timișoarei pentru proiectul Capitală Culturală Europeană 2021. Nu știu ce treabă are juna topless călare pe cruce cu ministrul Barbu, dar nici ce legătură există între nevoile culturii române și ministrul Barbu. Parcă se ignoră reciproc. Nici nevoile nu-l deranjează pe Domnia Sa, probabil e prea obișnuit cu ele, nici Domnia Sa nu le deranjează pe ele. Armonia letargică e soluția celor fără speranță. Poate că ministrul Barbu ar trebui să-i dea o replică pe măsură junei topless. Umorul nu-i lipsește, iar nouă, românilor, nu ne prisosește niciodată. Poate că domnul profesor ar găsi o cale inteligentă, convingătoare, să-i explice că legătura dintre sânii descoperiți, cimitir și Capitala Culturală a anului 2021 chiar ne depășește. Și am impresia că juna-și etalează nurii în van, de vreme ce nimeni n-o bagă în seamă. Nu e păcat de ea? Domnule ministru, vă rugăm să luați atitudine! Antele 1 și 3, nu vedeți o posibilă vedetă așezată deja în cimitir cu un scop nobil? Ce mai stați?

1498 vizualizari


Un comentariu

  1. [...] (Fragment din romanul „Jocul lui Ender“ de Orson Scott Card, publicat de Editura Nemira) [...]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.