Unde duce frica

O carte într-o pagină

25 aprilie 2013

1:00

Scris de:

Monstrul„Lars Farf nu fusese dintotdeauna tare fricos. La început, era fricos ca toți oamenii. Până într-o bună zi, când s-a întors de la serviciu și, în loc de casă, a găsit un morman de cenușă fumegând.

Unde erau soția și copiii?

Din fericire pentru el, nu erau la fundul mormanului de cenușă fumegând, ci umblau sprințari pe stradă, bucuroși că el nu e la fundul mormanului de cenușă fumegând.

Dar răul fusese comis: acum Lars Farf devenise un om tare fricos.

Când a reclădit casa a făcut niște schimbări. Casa nouă nu mai avea șemineu. Iar înăuntru erau interzise chibriturile. Casa n-avea nici sobă și găteau într-o baracă mică, la o sută de yarzi distanță. Membrii familiei n-aveau voie să intre în Baraca pentru Gătit. Unul dintre servitori trebuia să dea roată casei din oră în oră ca să stropească preventiv pereții cu apă din Găleata pentru Stins Focul.

Apoi, după ce a mai făcut ceva investigații despre incendii, Farf a aflat că focul se produce prin frecare. Așa că a interzis orice astfel de acțiune în casă. S-au cumpărat pantofi moi, speciali, care să alunece pe podelele moi, speciale. Nu era voie să tai, să răzui sau să freci, oricât de ușor, un obiect de alt obiect. Era interzis să săruți pe cineva pe obraz, să mângâi pe cineva pe spate ori să lași o carte să alunece, iar, dacă te mânca în fund, trebuia să ieși afară să te scarpini. Orice mișcare cauzatoare de frecare trebuie făcută în Baraca pentru Frecare, de lângă Baraca pentru Gătit, unde membrii familiei puteau sta cel mult treizeci de secunde, după care trebuiau să iasă, pentru ca Farf să fie sigur că n-au luat foc.

Într-o zi, când răsfoia ziarul, a citit despre o mare inundație. O mare inundație, a aflat el, înseamnă cantități uriașe de apă care apar din senin. În noaptea aceea a visat că familia îi mulțumea fericită pentru casa cu protecție antiincendiu, când, deodată, un puhoi de apă s-a năpustit asupra ei și i-a măturat, pur și simplu, membrii familiei strigându-l disperați pe nume.

În dimineața următoare s-a îngrijit să se demonteze toate instalațiile din casă și toate chiuvetele, căzile de baie, cănile, toți bureții și toate materiile buretoase. Câinele nu mai avea voie să facă bale în casă. Dacă plângeai, transpirai sau voiai să bei ceva, trebuia să te duci într-o a treia baracă, construită între Baraca pentru Gătit și Baraca pentru Frecare și numită Baraca pentru Umezeală.

Dar el tot își făcea griji. Se ocupase să prevină incendii și inundații, da, dar cu siguranță că nu erau singurele rele care se puteau întâmpla. Cum să prevină toate relele, când nici măcar nu știa toate relele care se pot întâmpla?

Așa că a cumpărat un volum cu titlul Compendiul tragediilor și s-a pus cu burta pe carte.

Prima măsură pe care a luat-o a fost să înalțe casa la două sute de picioare deasupra nivelului solului, ca să fie cu adevărat protejată, în caz de inundație. Dar, pentru că astfel casa era mai aproape de cer, de unde vine fulgerul, a construit o apărătoare specială antifulger, dar, pentru că apărătoarea specială antifulger era foarte grea, a trebuit să pună grinzi groase, care s-o susțină, iar pentru ca aceste grinzi groase să nu cadă, să se rupă și să-i omoare familia, a inventat un mecanism special care să prindă grinzile, pe care l-a pus între modulele ce anunță tornada, iar ca să sperie Hoții Ticăloși a angajat o echipă specială de Hoți Ticăloși Pocăiți, iar ca să fie cu ochii pe Hoții Ticăloși Pocăiți, în caz că vreunuia i s-ar face chef să se apuce iar de furat, a angajat o echipă de douăzeci și doi de Experți în Evaluarea Hoților, iar ca să sperie șerpii otrăvitori și câinii turbați a tocmit o echipă de săpători de șanțuri care să sape un șanț antișarpe/ anticâine, adânc de două sute de picioare, de jur împrejurul casei, după care a instalat o poartă antiurs pe podul antifurtună de deasupra șanțului antișarpe/ anticâine.

(Fragment din povestirea „Lars Farf, un tată și un soț tare fricos“ de George Saunders, inclus în volumul „Monstrul. Antologie de povestiri trăsnite“, publicat de Editura Nemira)

 

1505 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.