Unde e craniul lui Henric al IV-lea al Franței?

În lume Special

19 februarie 2013

12:23

Scris de: and

Mai întâi, rămășițele lui au fost dezgropate de revoluționari din mormântul regal și azvârlite într-o groapă comună. După aceea, i s-a retezat capul, care s-a pierdut pe undeva prin istorie, dar numai ca să se arate acum în podul unui inspector fiscal.

Asta e o povestea pe care am citit-o ieri în presa internațională. Da, este vorba despre Henric al IV-lea, monarhul Franței.

Botezat în religia catolică, educat în spiritul calvinismului, „bunul rege Henric“, cum i se spunea încă din timpul vieții, a fost întruchiparea monarhului conciliator și a pus capăt aprigelor războaie religioase din țara sa, străduindu-se să-și ajute cât mai mult cu putință supușii să scape de sărăcie.

Dar soarta, mereu de neînțeles și când vine vorba despre figuri istorice, și de anonimi, a făcut astfel încât blândul suveran să fie prilej de dispută după moarte. Un volum nou apărut și anunțat de cotidianele britanice, „Henri IV: The Mystery of a Headless King“ („Henric al IV-lea. Misterul unui rege fără cap“) de Stéphane Gabet și Philippe Charlier are pretenția de a fi descoperit adevărul pe care oamenii de știință și istorici se ceartă de decenii întregi. Ce s-a întâmplat cu craniul suveranului? Unde se află el acum? Acestea sunt întrebările la care cei doi autori oferă un răspuns bun să înfierbânte imaginația scriitorilor. Ei susțin că un cap mumificat descoperit acum cinci ani în podul unei case, aparținându-i lui Jacques Bellanger, ar fi al regelui de altădată. Scepticii se îndoiesc, fiind de părere că volumul propune ficțiuni, nu dovezi științifice. Și, între timp, se precizează în articolul din cotidianul „The Guardian“, lângă Bastilia, într-o boltă de pe mal, stă ascuns craniul unui bărbat – poate monarh, poate nu, poate convertit la catolism pentru încoronare, poate monarhul care a rostit celebrele cuvinte „Parisul merită o liturghie“ –, un element care întreține misterul.

Peripeții pe lumea cealaltă

Henric al IV-lea a murit pe 14 mai 1610 și a fost înmormântat în bazilica Saint Denis de lângă Paris, mormântul lui alăturându-se locurilor de odihnă ale altor monarhi. În 1793, revoluționarii i-au dezgropat rămășițele și i le-au aruncat într-o groapă comună. În 1817, când aceasta a fost deschisă, craniul lipsea.

Peste mai bine de un secol, în 1919 fotograful Joseph Emile Bourdais ar fi achiziționat craniul regelui la o licitație, plătind… 3 franci. Omul avea să se stingă fără a reuși să convingă că este chiar craniul lui Henric al IV-lea. Nici măcar Muzeul Luvru, căruia i l-a oferit, nu i-a primit donația. În 2008, în podul unei case din Angers, în vestul Franței, s-a descoperit un craniu mumificat suspect, proprietarul locuinței susținând că l-ar fi cumpărat în 1953.

Și povestea, căci istoria este și poveste, nu se oprește aici. Semnalmentele – fire din mustața lungă, nas spart și înclinat spre stânga, gura larg deschisă – se potriveau. Deși nu i s-a tăiat capul ca să i se extragă creierul ori pentru a fi îmbălsămat, reconstrucția facială efectuată a arătat potrivirea cu portretul monarhului.

Cotidianul menționat citează un patolog ce afirmă că testele ADN realizate pe mostre prelevate din cap și pe o urmă de sânge aparținându-i lui Ludovic al XVI-lea demonstrează că cei doi suverani se înrudeau: craniul mumificat găsit în 2008 are aceeași moștenire genetică ca sângele uscat al lui Ludovic al XVI-lea, descoperit pe batistă în ziua în care a fost decapitat, în anul 1793.

Oamenii de știință însă nu ajung la un consens, Olivier Pascal, președintele Institutului de Testare Genetică susținând că aceasta nu este o dovadă concludentă, care să fie acceptată de un complet de judecată.

Iar misterul a creat două tabere printre descendenții celor două dinastii regale din Franța. Henri d’Orléans, conte de Paris și duce de France, zice că totul este o scorneală. Pe de altă parte, prințul Ludovic de Burbon, duce de Anjou, este convins că acesta este craniul adevărat al monarhului și pledează pentru așezarea lui lângă trupul din mormântul regal.

 

1300 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.