Unirea Principatelor Române

A fost odată

24 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Alexandru I. Cuza24 ianuarie 1859 este o dată crucială în istoria romînilor. În urma unui proces lung și anevoios, cu multe implicații socio-politice, s-a împlinit Mica Unire, evenimentul fiind mai cunoscut sub denumirea Unirea Principatelor Române.

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor teritorii – în 5 ianuarie a fost desemmat domnitor al Moldovei și în 12 ianuarie, domnitor al Țării Românești – a consfințit unirea celor două principate, realizată și cu ajutorul unui context internațional favorabil.  Însă pregătirea pentru această schimbare majoră, începută cu mult înainte, în 1848, când s-a produs uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza și Gheorghe Bibescu.

La câțiva ani după Mica Unire, bucurându-se de sprijinul unioniștilor din cele două teritorii, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și guvernul, înfăptuind unirea politică. În 1866 avea să fie înlăturat de la putere, dar realizarea sa cea mai importantă avea să fie consolidată prin venirea la tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituția adoptată atunci avea să afirme existența noului stat România.

811 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.