V-ați plătit deja impozitul pe teren? Nu-i nimic, mai plătiți o dată…

Special

4 februarie 2013

13:54

Scris de: and

În România e regulă: ce s-a decis azi nu mai e valabil mâine. Ca atare, degeaba v-ați înghesuit în primele zile ale lui 2013 la ghișee să vă plătiți impozitele, pentru că va trebui să mai faceți un drum. Între timp, autoritățile au hotărât ca taxele locale să se indexeze în raport cu inflația. Şi asta pentru că, după ce într-o primă fază, decizia menţinerii cuantumului pentru impozite era lăsată la latitudinea primăriilor, Guvernul Ponta a decis ca administraţiile cu datorii să majoreze taxele obligatoriu.

Așadar, dacă ați plătit cumva impozitul pe casă și teren, începând de săptămâna viitoare va trebui să bateți din nou drumul până la Direcția de taxe și impozite de care aparțineți și să achitați diferența de 16 la sută. Dar vestea bună e că dacă achitați diferența până la sfârșitul lunii martie, primiți cadou o reducere de 10 la sută. Conform unui comunicat al Direcţiei de Taxe şi Impozite sector 4, se pare că „prin excepţie, contribuabilii care au achitat până la data de 31 ianuarie 2013, inclusiv, impozitul pe clădire şi teren vor beneficia de bonificaţia de 10% pentru diferenţa de impozit majorat, dacă vor achita până la data 30 septembrie a.c., conform OUG.NR 8/23.01.2013”. Dar, cum spuneam, asta e valabil astăzi. Mâine, lucrurile se pot schimba…

În plus, administraţiile financiare aşteaptă hotărârile consiliilor locale care să le indice până când vor putea aplica reducerea de 5-10% pentru restul de plată.

Reprezentanţii autorităţilor locale susţin că nu vor mai trimite acasă noi înştiinţări de plată, măsură care ar presupune costuri suplimentare. Lucrurile sunt foarte simple. Totul se întâmplă numai pe spinarea contribuabilului. Întâi e nevoit să meargă la ghișeu și să suporte tot coșmarul „comunicării” cu funcționarii. Apoi să revină și să retrăiască respectivul coșmar, pe banii lui… Două drumuri bătute degeaba, pentru folosul cui? Al lui sau al statului? Cine-i plătește drumul, cine-i plătește nervii, cine-i plătește eventual ziua de muncă în care trebuie să se învoiască de la serviciu?

Așadar, rugați-vă ca administrația de care aparțineți să nu aibă datorii… „Credeți că nouă ne convine să facem și să refacem la hârtii, credeți că nouă ne convine că nu știe stânga ce face dreapta și că noi le tragem pe toate. Că la noi vin oamenii și cu noi se ceartă, pe noi își varsă nervii și pe bună dreptate”, ne-a declarat un angajat de la Direcția de taxe și impozite a unui sector din București. „Nu știu deocamdată ce să vă spun legat de reducere dacă e până în septembrie sau până la sfârșitul lui martie, așteptăm și noi. Reveniți cu un telefon zilele următoare…”

În Capitală, impozitul a crescut cu 16 lei pentru un apartament două camere, cu 21 de lei la cel cu trei camere, respectiv 27 de lei la patru camere.

Etichete: ,
1184 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.