Vasile cel Mare, Grigore Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur

Sfântul zilei

30 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Vasile cel MareÎn ziua aceasta Biserică îi prăznuiește pe acești mari învățători și credincioși ai Domnului. Dincolo de hotărârea de a-i pomeni pe toți trei la un loc se află o poveste frumoasă.

Pe la anul 1100, când Alexie Comnen era împărat, oameni de seamă s-au luat la sfadă din cauza sfântului pe care-l prețuiau mai mult. Unii se închinau la Vasile cel Mare, alții credeau cu tărie în puterea supremă a învățăturii lui Ioan Gură de Aur, iar alții îl preamăreau pe Grigore Cuvântătorul de Dumnezeu mai presus decât pe oricine pentru frumusețea scrierilor lui. Așadar, oamenii se împărțeau în vasilieni, ioanieni și grigorieni.

Și așa a fost ani, până când Ioan, arhiereul ce conducea cetatea Evhaitenilor, i-a visat pe Vasile cel Mare, Grigore Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur împreună. Sinaxarul povetsește că ei i-ar fi spus în vis:  „Noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porunceşte celor ce se pricesc să nu se mai certe pentru noi. Că nevoinţa noastră a fost aceasta, şi cât am fost vii şi după ce am răposat, ca să împăcăm şi să aducem lumea la unire. Împreunează-ne într-o singură zi şi ne prăznuieşte cu bună-cuviinţă. Înştiinţează şi pe urmaşi, că noi una suntem la Dumnezeu şi încredinţează-i că şi noi vom ajuta la mântuirea acelora ce fac pomenirea; căci nouă ni se pare că avem oarecare îndrăznire la Dumnezeu.“

 

848 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.