Vaticanul în zece detalii

În lume

26 martie 2013

12:36

Scris de:

VaticanLa vremea când noul papă se instalează la Vatican și face gesturi de umilință extremă pe care presa le retalează în fel și chip, Vaticanul rămâne un spațiu configurat între lucruri arhicunoscute, lucruri absolut necunoscute, care stârnesc imaginația atâtor scriitori de secole, și lucruri puțin cunoscute. Câteva dintre acestea din urmă fac obiectul unei treceri în revistă realizate de publicația www.history.com.

1.Vaticanul este cea mai mică țară din lume. Oraș-stat, se bucură de independență, conducătorul său absolut fiind papa. Are propriile sale timbre, emite bancnote, pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare, precum și propriul său drapel. Îi lipsește însă o funcție guvernamentală: impozitarea.

2. Basilica Sf. Petru este situată deasupra unui oraș al morților, unde se află și mormântul sfântului căruia îi este dedicată.

3.Lui Caligula i se datorează obeliscul din Piața Sf. Petru. Împăratul roman a construit un mic circ în grădinile mamei sale, aflate la poalele Dealului Vaticanului. Se spune că acolo Nero ar fi ucis creștini. Caligula a dorit să marcheze centrul amfiteatrului, așa că i s-a adus din Egipt un pilon originar din Heliopolis. Făurit dintr-o singură bucată de granit roșu și cântărind peste 350 de tone, obeliscul îi fusese închinat unui faron egiptean acum trei milenii. În anul 1586 a fost mutat în locul în care stă acum în Piața Sf. Petru.

4. 60 de ani, pe la 1800 și 1900, papii n-au vrut să părăsească Vaticanul.

Papii au condus state papale suverane în centrul Italiei până la unirea din 1870. Noul guvern laic a luat apoi în proprietate toate acele teritorii, mai puțin o parcelă din Vatican, așa că Biserica a ajuns la cuțite cu guvernul italian. Papii n-au recunoscut autoritatea regatului Italiei, Vaticanul rămânând în afara controlului acestuia. Papa Pius al IX-lea s-a autoproclamat prizonier al Vaticanului, pe care papii au refuzat să-l părăsească vreme de 60 de ani, nedorind nici să se supună autorității guvernului italian.

5. Benitto Mussolini a consfințit Statul Vaticanului.

Disputa dintre Biserica Catolică și guvernul Italiei s-a încheiat în 1929, când s-a semnat Tratatul de la Lateran. Documentul consfințea Vaticanul ca stat independent, oferindu-i Bisericii 92 de milioane de dolari (astăzi însemnând peste 1 miliard de dolari) pe statele papale. Șef al guvernului, Mussolini a semnat tratatul în numele regelui Victor Emanuele al III-lea.

6. Papii n-au locuit la Vatican până în secolul XVI.

Papii au locuit la Palatul Lateran din Roma chiar și după ce s-a construit Basilica Sf. Petru. În 1309, când curtea papală s-a mutat la Avignon, în Franța, după ce un cardinal francez a fost ales suveran pontif, papii au plecat din oraș. La Avignon au condus șapte papi, totți francezi, papalitatea întorcându-se la Roma abia în 1377. Între timp, Palatul Lateran arsese în incendiu, iar Vaticanul începuse să fie folosit ca reședință papală.

7.Garda Elvețiană a fost angajată ca forță alcătuită din mercenari.

Garda Elvețiană asigură paza papilor din 1506. Urmând exemplul multor Curți din Europa, papa Iulius al II-lea a angajat serviciile unei forțe elvețiene alcătuite din mercenari spre a-și asigura protecția. Deși pare mai mult de decor, Garda Elvețiană este foarte bine pregătită și da, membrii ei sunt numai de origine elvețiană.

8.Există papi care s-au salvat fugind prin pasaje secrete.

În anul 1277 s-a construit pasajul acoperit Passetto di Borgo, unind Vaticanul cu castelul Sant Angelo de pe malul Tibrului. Iată o cale de scăpare pentru papi. În 1527, astfel s-a salvat Clement al VII-lea. Când soldații împăratului Carol al V-lea distrugeau orașul, ucigând călugări și călugărițe, Garda Elvețiană a ținut le distanță dușmanul suficient timp pentru ca el să ajungă la Sant Angelo. În luptă și-au pierdut viața 147 dintre slujitorii lui.

9. Majoritatea cetățenilor Vaticanului locuiesc în altă parte.

În 2011 existau 595 de cetățeni ai Vaticanului, printre care și o călugăriță ce locuia în complexul religios. Numărul clericilor ce ocupau posturi diplomatice în străinătate se ridica la 307.

10. Observatorul de la Vatican are un telescop în Arizona.

Din cauza poluării luminii, cercetătorilor le-a fost din ce în ce mai greu să studieze cerul noaptea de la Observatorul de la Vatican, aflat la reședința papală din Castelul Gondolfo, așa că în 1981 Observatorul a mai deschis un centru de cercetare în Tucson, Arizona.

Etichete: , ,
2518 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.