Viaţa este alcătuită din compromisuri

O carte într-o pagină

22 februarie 2013

1:00

Scris de:

Povești cu și despre femeiŞtim foarte bine că – atunci când îi lăudăm – copiii noştri fac lucrurile cu mai multă conştiinciozitate, iar directorii care îşi încurajează angajaţii creează o atmosferă emulativă, dând astfel naştere unei productivităţi mult mai mari. N-ai de unde să ştii dacă prietena ta realizează cât de mult ţii la ea, dar, fără îndoială, manifestarea afecţiunii nu este niciodată o pierdere de timp. Este minunat să-i spui prietenei tale că eşti mândră de ea, că o consideri frumoasă, că îţi place să petreceţi timpul împreună şi să-i reaminteşti că este simpatică, inteligentă, fermecătoare, generoasă, tolerantă, talentată şi creatoare – trăsături pentru care o iubeşti atât de mult. Este important nu doar să joci rolul „umărului” pe care să poată plânge – al prietenului pentru vremuri furtunoase – ci şi al prietenului pentru vremuri senine, bucurându-vă împreună de succesele fiecăruia. Prietenia este o sărbătoare care poate dăinui o viaţă dacă ne străduim.

 

***

O bună prietenă mi-a spus cândva că sufletul tău pereche nu trebuie să fie neapărat partenerul tău de viaţă şi a avut dreptate. Eu şi cea mai bună prietenă a mea ne înţelegem de minune. De şapte ani, locuieşte în America, dar prietenia noastră a devenit tot mai puternică, iar noi suntem mai apropiate ca niciodată. Acesta este indiciul unei prietenii adevărate. Când ea şi soţul ei se vor muta din nou în Irlanda, vom recupera timpul pierdut, bând cocteil după cocteil.

 

Ciara, 31 de ani, editor, Comitatul Dublin

 

***

Viaţa este alcătuită din compromisuri. Dăruieşte şi acceptă cu inima deschisă tot ce ţi se întâmplă şi – dacă balanţa este bine echilibrată – nimeni nu te va lua de prost.

 

Theresa, poetă, West Cork

 

***

În compania vechilor prieteni ne simţim la fel de confortabil ca într-o pereche de pantofi vechi, în timp ce noii prieteni ne oferă aceeaşi încântare pe care o simţim când ne încălţăm cu o pereche nouă de pantofi, cu care vom parcurge mii de kilometri. Am parcurs foarte mulţi kilometri cu pantofii mei cei vechi şi vreau să-mi cumpăr alte perechi noi, cu care să străbat distanţe la fel de lungi. Aşa văd eu prieteniile.

 

Caroline, 37 de ani, retail manager, Comitatul Donegal

 

***

Ţin foarte mult la vechii mei prieteni – am trecut prin multe împreună. Am mers recent cu şapte dintre amicii mei, pe care îi cunosc de când eram copil, într-o excursie în Portugalia, unde am petrecut un sfârşit de săptămână împreună. Am râs în hohote tot drumul până acolo, iar când m-am întors acasă m-am simţit revigorată şi am înţeles atunci cât de preţioasă este prietenia noastră. Am avut cu toţii parte, de-a lungul anilor, de urcuşuri şi coborâşuri, dar am atins acum o etapă din existenţa noastră unde nu mai există loc pentru timiditate sau făţărnicie în relaţia dintre noi. De aceea este extrem de important să avem grijă de vechii noştri prieteni.

 

Wendy, 38 de ani, hipnoterapeut, Comitatul Dublin

 

(Fragment din volumul Povești cu și despre femei de Michelle Jackson și Juliet Bressan)

752 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.