Viața, între vis și știință

Exercițiu de gândire

27 februarie 2013

1:00

Scris de:

Viata intre vis si stiintaTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Ce credeți că este mai complicat: să parcurgi o pădure sau să privești un cadru botanic al lui Linné? Ce credeți că este mai simplu: să te conduci după miros, cum fac câinii, sau după o hartă bună, cum face turistul? Vorbesc, bineînțeles, despre simplu și complicat, nu despre ușor sau greu. Știm cu toții că în foarte multe cazuri ceea ce este simplu este totodată și lucrul cel mai dificil. Dacă ar fi să folosim limbajul logicienilor, am zice că visul ar mult mai multă cuprindere decât viața, tocmai pentru că are mai puțină întindere; așa după cum – făcând un pas mai departe – viața are mai multă cuprindere și mai puțină întindere decât știința.

Viața este artă. Și, în măsura în care viața este artă, în măsura în care nu este determinare și fatalitate pură, viața este situată la jumătate drumului dintre vis și știință.“

(Eugenio d’Ors, Viața este artă)

 

678 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.