Viscolul, autorităţile şi Breaking News-ul

Social

25 ianuarie 2013

10:55

Scris de: and

Că iarna nu-i ca vara ne-a spus-o preşedintele Băsescu de mult, iar cuvintele i-au devenit deja folclor. Dar în România, de câte ori se întâmplă această „minune”, adică ninsoare în lunile de iarnă, toată lumea intră în panică. Şi de obicei ninsoarea e anunţată prin Breaking News. Clipoceşte peste tot, la majoritatea televiziunilor, şi e devine automat ştirea zilei. Breaking News că ninge în luna ianuarie… Caraghioslâcul situaţiei nu-l mai sesizează aproape nimeni, pentru că de când cu codurile de toate culorile, orice nuanţă nouă în curcubeu devine subiect de Breaking News. Completat de obicei cu aceleaşi veşnice afirmaţii despre autorităţi pe care „iarna le-a luat pe nepregătite” şi despre banii alocaţi pentru utilajele de deszăpezire. Urmate, fără excepţie, de puhoiul de ştiri despre localităţile afectate şi rămase fără curent electric…

Şi te întrebi, dacă Administraţia Naţională de Meteorologie lansează în permanenţă codurile de diverse culori, iar televiziunile le preiau şi le răsucesc pe toate părţile, şi invită tot românul dornic să-şi dea cu părerea în legătură cu dezastrele care se vor produce când natura se va dezlănţui, dacă autorităţile au fonduri alocate şi se laudă cu ele, de ce urmează invariabil ştirea cu luatul prin surprindere şi cu drumurile blocate şi localităţile rămase în beznă?

Spiritul „drobului de sare” atât de drag nouă… „Conform datelor Ministerului Energiei prezentate, vineri, la Comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria, la ora 07.00, unsprezece reţele de transport al energiei electrice erau afectate, iar alte şase au fost parţial afectate, având ca rezultat întreruperea curentului electric la circa 17.650 de consumatori”, anunţă Medifaxul. Şi continuă: „În jurul orei 9.30, ministrul Internelor, Radu Stroe, prezent la şedinţă, a precizat că numărul localităţilor fără curent electric în judeţul Buzău a crescut de la 13 la 20”.

Se fac „comandamente de iarnă”, şedinţe peste şedinţe, se alocă fonduri, se alcătuiesc echipaje şi în tot acest timp numărul oamenilor care suferă de frig şi stau în întuneric creşte. Şi ca-ntr-un film tragi-comic, ministerul dublează şedinţele şi face două comandamente de iarnă. Asta în situaţia în care nu se poate vorbi în niciun caz despre dezinformare. Breaking News-ul că e iarnă şi că ninge în ianuarie pâlpâie pe ecrane şi umple paginile ziarelor de câteva zile. „Eficienţă maximă”. Dezinteres sau, poate, un alt tip de interes? Fiecare profită cât poate de această situaţie. ANM-ul îşi face treaba şi lansează codul. „Administraţia Naţională de Meteorologie va menţine codul portocaliu de viscol până azi la ora 20.00, iar ulterior va anunţa codul galben de vânt puternic în Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeş, Mehedinţi, Dolj, Olt, precum şi în alte zone din Dobrogea şi Muntenia.” Cine are urechi de auzit aude…

Apoi presa are tot interesul să repete ştirea şi speră să se blocheze drumurile şi să rămână localităţile fără curent, pentru că are ştirile făcute şi pe a doua zi. Cât despre autorităţi, au şi mai mare interes, de obicei în scop electoral, să-şi arate muşchii şi să se împăuneze sau să dea vina pe cei dinainte. Şi, în plus, să creeze „comandamente de iarnă”. În aşteptarea comandamentelor de primăvară, vară şi toamnă, o întrebare lansată în neant: dacă ninsoarea din luna ianuarie e Breaking News, o ninsoare în luna august ce-ar fi?

 

988 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.