Vizitatorul secret de la mormântul lui Edgar Allan Poe. Sfârşitul unei tradiţii?

În lume Special

19 ianuarie 2013

13:36

Scris de: and

Oare oaspetele secret care venea la mormântul scriitorului la aniversarea acestuia, în nopatea de 19 spre 20 ianuarie, se va întoarce în acest an? Tradiţia vizitelor în urma cărora rămâneau o sticlă de coniac şi trei trandafiri roşii s-a încheiat, anunţă Associated Press.

Din 1949, când s-au împlinit o sută de ani de la moartea celebrului scriitor american, un străin misterios, îmbrăcat în negru, s-a arătat la mormântul acestuia din Baltimore, Maryland,  an de an, în noaptea de 20 ianuarie (data naşterii lui Edgar Allan Poe), în jurul orei unu, pentru a aduce o sticlă de coniac franţuzesc, plină pe jumătate, şi trei trandafiri roşii. Uneori, a mai lăsat şi câte un bileţel.  Necunoscutul („The Poe Toaster”), care a înfierbântat imaginaţia, n-a mai apărut însă din ianuarie 2010.

Jeff Jerome, curatorul Casei Memoriale Edgar Allan Poe, a povestit pentru cotidianul „The Telegraph” că admiratori de-ai scriitorului au venit special pentru a-l aştepta şi au vegheat lângă mormânt până la 5 dimineaţa, dar vizitatorul care a instaurat această tradiţie enigmatică n-a venit. „Eu voi fi aici şi în 2012. Dacă nu vine nici anul viitor, voi declara această tradiţie încheiată”, anunţa Jerome. Cu doi ani în urmă.
În schimb, tot atunci, în 2011, în noaptea în care cimitirul a fost vegheat de ochii vigilenţi ai curioşilor s-au ivit patru vizitatori misterioşi, însă numai pentru a fi declaraţi „falsuri”, curatorul susţinând că are indicii despre vizitatorul  autentic, pe care-l pândeşte din 1977. Cei care l-au văzut povestesc că acesta are o pălărie neagră, chipul acoperit cu o eşarfă neagră (sau albă) şi baston.
„Falsurile” care şi-au făcut apariţia la aniversarea din 2011 a scriitorului, aşa cum s-a aşteptat Jeff Jerome, au fost două femei, un bărbat care a descins dintr-o limuzină albă şi un vârstnic. Cu toţii au mers demonstrativ spre mormânt, tocmai spre a fi remarcaţi, au adus coniac şi trandafiri, dar niciunul nu a aşezat florile aşa cum le-a aşezat adevăratul vizitator vreme de şase decenii şi n-a dat „semnalul secret” numai de Jerome ştiut. Acesta susţine că este posibil ca necunoscutul să fi pus punct ritualului în 2009, la ultima sa apariţie.
Un ritual criptic?
Una dintre ipotezele răspândite este că, de-a lungul celor 60 de ani, această apariţie a devenit un ritual, oficiat, de fapt, de mai multe persoane. Se crede chiar că ar putea face parte din ritualul de iniţiere al unei societăţi secrete, unde misiunea trece de la un membru la altul.
La început, martorii l-au descris pe vizitatorul enigmatic ca fiind un domn în vârstă, cu părul alb, în vreme ce martorii din ultimii ani au vorbit despre un bărbat mai tânăr, cu părul negru. Există speculaţia că acesta din urmă ar putea fi fiul primului, care a iniţiat ritualul dedicat „maestrului macabrului” în literatură. Se pare că, după 1993, ritualul a fost oficiat de o persoană diferită de cea care a început povestea, pentru că în anul acela necunoscutul „autentic” a lăsat la mormânt un bilet cu o informaţie ambiguă: „Torţa va fi dată mai departe”.

Înmormântat simbolic în 2009
În 1849, când s-a stins din viaţă , Edgar Allan Poe, în vârstă de 40 de ani, a avut parte de o înmormântare meschină. Vărul său, Neilson Poe, nu i-a anunţat moartea şi n-a chemat pe nimeni la funeralii.
Cu puţin înainte de a-şi găsi sfârşitul, scriitorul, care trăia într-o sărăcie lucie şi intrase într-o agonie ale cărei cauze nu sunt cunoscute, a fost găsit rătăcind prin Baltimore, deşi le spusese prietenilor că pleacă în Philadelphia. Îmbrăcat în hainele altcuiva, aflat în drum spre New York, Edgar Allan Poe a hoinărit absent, după care a fost găsit inconştient în faţa unei taverne şi patru zile mai târziu a murit spunând „Doamne, ai milă de sufletul meu!”. Adevărată cauză a morţii sale a rămas neelucidată.
O ceremonie funerară, de natură simbolică, a avut loc abia în octombrie 2009, la 160 de ani de la dispariţia scriitorului. O statuie în mărime naturală înfăţişându-l pe Edgar Allan Poe a fost purtată într-o scurtă procesiune, într-o trăsură trasă de cai, de la locuinţa sa din Baltimore până la cimitir, unde ceremonia funerară a fost oficiată în prezenţa a peste 500 de admiratori ai literaturii sale.

Sentimentul unui sfârşit

Aceste cuvinte ale unui iubit scriitor de azi se potrivesc foarte bine pentru un iubit scriitor de ieri, unul dintre cei care, schimbând iremediabil literatura, a ajuns în rândul clasicilor care nu se demodează. Tradiţia neexplicată a excentricului vizitator pare a se fi încheiat, iar 2013 mai anunţă un sfârşit. Unul la care ne-am fi aşteptat în România, dar nicidecum în America.

Cotidianul „Huffington Post” a anunţat că autorităţile locale au anulat recent bugetul pentru casa memorială a lui Edgar Allan Poe din Baltimore, aflată în locuinţa în care acesta a stat între 1832 şi 1835, când a devenit celebru. Potrivit oficialităţilor, dacă nu-şi găseşte surse proprii de finanţare, muzeul se va închide în luna iunie.

3022 vizualizari


Un comentariu

  1. [...] dealuri – o tragedie contemporană”, „Cui îi e frică de Luminița Gheorghiu?”, „Vizitatorul secret de la mormântul lui Edgar Allan Poe. Sfârşitul unei tradiţii?”. « ARTICOLUL [...]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.