Vocabularul emoțiilor posibile

O carte într-o pagină

17 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Împărțirea la zero„Fac o pauză de la muncă. Înainte de a crea un sistem de notație pentru estetică, trebuie să stabilesc un vocabular al tuturor emoțiilor posibile.

Cunosc multe emoții care nu sunt experimentate de oamenii obișnuiți. Am observat cât de limitat este spectrul lor afectiv. Nu tăgăduiesc validitatea dragostei sau a furiei pe care am trăit-o odată, dar acum o percep la adevăratul ei înțeles: întocmai ca iubirile trecătoare sau depresiile trăite în adolescență, ale au fost doar precursorii sentimentelor pe care le trăiesc acum. Pasiunile mele sunt acum mai complexe, multifațetate. Pe măsură ce crește conștiința de sine, toate emoțiile cresc în complexitate în mod exponențial. Trebuie să fiu capabil să le descriu cum se cuvine, dacă vreau să-mi pot duce la bun sfârșit proiectele de viitor.

Bineînțeles, acum trec prin multe mai multe emoții decât un om normal. Dezvoltarea mea este limitată de inteligența celor din jurul meu și de interacțiunea restrânsă pe care mi-o permit cu ei. Îmi amintesc conceptul de ren al lui Confucius: tradus inadecvat ca mărinimie, acea calitate care este chintesența umanității, care poate fi cultivată doar prin interacțiune cu ceilalți, pe care un om solitar nu o poate manifesta. Este doar una dintre multele calități umane. Și iată-mă pe mine, printre oameni, oameni peste tot, și nu este nici măcar cu care să interacționez. Sunt doar o parte a individului complet care aș putea fi, cu o inteligență ca a mea.“

(Fragment din volumul „Împărțirea la zero“ de Ted Chiang, publicat la Editura Nemira)

 

847 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.