Wilhelm Furtwängler, dirijor genial, om controversat

A fost odată

25 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Wilhelm FurtwänglerLa 25 ianuarie 1886 s-a născut un copil care avea să devină una dintre cele mai importante personalități muzicale ale secolului XX. Wilhelm Furtwängler, compozitor și dirijor german, a fost unul dintre artiștii care au fascinat în anii ’20 și ’30. Abilitățile lui, talentul și prezența puternică au hipnotizat melomanii și mai târziu au atras și muzicologii, și scriitorii.

Există înregistrări care stau mărturie pentru particularitățile artei sale dirijorale, adesea comentate prin opoziție cu stilul lui Arturo Toscanini, rivalul său. Specialiștii sunt de părere că înregistrările cu lucrări de Bach și Beethoven interpretate sub bagheta lui sunt cele mai relevante.

A condus, de-a lungul anilor, Filarmonica din Berlin sau Filarmonica de la Viena, fiind cel mai important dirijor din Germania și rămânând în țara natală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deși nu a pactizat cu regimul nazist, din cauza hotărârii de a rămâne omul Wilhelm Furtwängler va rămâne toată viața sub semnul întrebării. S-a stins pe 30 noiembrie 1954.Înregistrare de colecție:

784 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.