Zidul Berlinul, sacrificat de dezvoltatori imobiliari

Exclusiv

5 martie 2013

13:51

Scris de: and

Simbolurile urbane, parte din patrimoniu, se prăbușesc unul după altul. În ciuda valorii simbolice, ele deranjează pentru că de multe ori stau în calea progresului economic sau al interesului financiar particular. Și nu se întâmplă numai în România, care în goana postdecembristă după profit a rămas fără o mulțime de case patrimoniale, demolate brutal ori acaprate în alte scopuri decât cel cultural-turistic. Se întâmplă și în Italia, o țară-muzeu unde sângele cald al latinului se înfierbântă adesea peste cotele admise și pune la cale jafuri barbare. Este, recent, și cazul celebrului sit de le Pompeii, unde aplicarea proiectului de reamenajare s-a soldat cu arestări cauzate de fraude de milioane de euro și deturnări masive de fonduri.

Se întâmplă, mai nou, și la Berlin, unde faimosul zid ce simbolizează mare parte din istoria recentă a Germaniei stă în calea unor dezvoltatori imobiliari. Așa că s-au gândit să-l înlăturate. Numai puțin, atât cât au nevoie ca să facă loc pentru construirea unui bloc de apartemente de lux. O porțiune de 1,5 metri din zona galeriei din partea estică  a Zidului Berlinului a fost dărâmată, ceea ce a înfuriat o mulțime de berlinezi. Zilele trecute sute de protestatari s-au adunat în dreptul celui mai lung segment al Zidului Berlinului ca să demonstreze împotriva barbariei. Aceasta, oricum, prevede demolarea a încă unei porțiuni, de 18,5 metri, pentru ca astfel să se construiască o linie de acces între complexul de 36 de apartamente și malurile râului Spree.

După căderea Cortinei de Fier, Zidul Berlinului, care a separat Germania de Est de Germania de Est vreme de 28 de ani, a fost dărâmat și numeroase relicve ale construcției simbolice au ajuns în muzee sau au fost vândute turiștilor, iar porțiunea care a stârnit scandalul de acum a fost transformată într-o galerie în aer liber. Doisprezece artiști din diverse țări au semnat lucrări plastice pe o porțiune din zid, iar în anul 2009 lucrările murale au fost renovate, operațiunea necesitând 2 milioane de euro. Printre reprezentările plastice, puternic conotate socio-politic și folosind registrul ironic, se numără imagini ale lui unor lideri politici precum Leonid Brejnev și Eruch Honecker ori o mașină Trabant care pătrunde prin zid.

Segmentul demolat vinerea trecută înfățișa Poarta Brandenburg, izolată ani de-a rândul, dar acum numărându-se printre iconurile cele mai cunoscute ale Berlinului.

 

1324 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.