Consumul de ardei iute reduce riscul de deces în urma unui atac de cord sau cerebral

Redactia

Ardeiul iute roșu este folosit în multe bucătării din toată lumea pentru gustul său picant și înviorător, precum și pentru virtuțile sale terapeutice. Un studiu încheiat de curând în Italia arată că persoanele care consumă ardei iute cu regularitate au un risc de deces de cauză cerebrovasculară și cardiovasculară cu 23% mai mic față de al celor care nu au inclus acest ingredient în alimentația de zi cu zi.

2 0

Ardeiul iute, benefic pentru sănătatea cerebrovasculară

Din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, ardeiul iute a fost un element important în gastronomie, iar oamenii bănuiau că este benefic pentru sănătate fără să aibă dovezi. Acum, studiul la care au luat parte mai mulți cercetători italieni, dovedește științific faptul că ardeiul iute este nu doar un potențator natural de gust, ci și un element care aduce beneficii reale sănătății .

La acest studiu au participat 22.811 persoane, cărora li s-au urmărit starea de sănătate a inimii și obiceiurile alimentare de-a lungul a aproximativ opt ani. Cercetătorii au observat că persoanele care au consumat ardei iute de cel puțin patru ori pe săptămână au un risc de deces prin infarct miocardic cu 40% mai mic decât cei care nu au consumat deloc ardei. De asemenea, și riscul de moarte prin accident vascular cerebral a fost redus cu mai mult de jumătate în cazul consumatorilor de ardei. Acest condiment s-a dovedit a avea efect protector indiferent de tipul de alimentație adoptat de persoanele incluse în studiu (unii dintre participanți aveau o dietă echilibrată, alții mâncau mai puțin sănătos etc.).

Capsaicina diminuează apetitul

Capsaicina, principalul compus din ardeiul iute, are câteva proprietăți utile pentru sănătate. Una dintre ele este aceea că se leagă de receptorii durerii din organism, ceea ce induce o senzație de arsură, dar nu dăunează. De exemplu, un studiu în care pacienților cu arsuri gastrice li s-au adminsitrat 2,5 g de ardei iute zilnc a arătat că, inițial, durerile li s-au accentuat, însă ulterior starea li s-a îmbunătățit.


Tot capsaicina din compoziția ardeiului iute este responsabilă pentru inhibarea apetitului și stimularea arderii grăsimilor din corp. Dacă este consumat la începutul mesei, ardeiul iute diminuează apetitul și determină consumul a mai puține calorii, fiind de ajutor în curele de slăbire și nu numai prin accelerarea metabolismului. Proprietățile antimicrobiene ale ardeiului iute sunt de folos și pentru conservarea unor alimente, condimentul ținând la distanță germenii și alte microorganisme.

Sprayul nazal cu ardei iute, de ajutor în durerile de cap

Pentru curajoși, sprayul nazal cu ardei iute poate fi o soluție în tratamentul migrenelor. Deși senzația nu este cea mai plăcută, 7 din 10 persoane care au încercat să trateze migrena cu ardei iute în cavitatea nazală au declarat că simptomele li s-au ușurat. Ardeiul le este util și celor care au nasul înfundat din cauza unei răceli, a unei alergii sau a fumatului. Nu e neapărată nevoie de folosirea sprayului nazal, e suficient să consume o supă caldă cu un ardei iute alături. Ardeiul iute conține și vitamina C în cantitate mare (de trei ori mai multă decât portocala), ceea ce îl face util în reducerea inflamațiilor din corp. Atenție! E indicat ca persoanele cu astm să evite inhalarea ardeiului, pentru că le poate declanșa o criză. Disconfortul resimțit de pacienții cu artrită poate fi calmat cu ajutorul cremelor, al loțiunilor și al plasturilor cu ardei iute. După o utilizare de câteva săptămâni, se poate constata o ușurare a simptomelor cu care se confruntă suferinzii de artrită și fibromialgie.

Cancerul și ardeiul iute

În ceea ce privește corelația cu cancerul, cercetările de până în prezent au dezvăluit rezultate contradictorii. Unele arată că ardeiul iute contribuie la distrugerea celulelor canceroase din colon, ficat, plămâni, pancreas, însă altele sugerează că însăși capsaicina din compoziția ardeiului poate fi vinovată de apariția unor tipuri de cancer. Fiecare persoană are nivelul ei de toleranță în ceea ce privește consumul de ardei iute. În unele cazuri, acesta poate cauza dureri de stomac, crampe intestinale, vărsături sau diaree. În plus, nu este recomandat consumul de ardei iute persoanelor care suferă de sindromul de intestin iritabil. Pentru persoanele sănătoase, ardeiul iute poate fi consumat proaspăt sau murat în cantități mici, alături de mâncăruri gătite sau amestecat în ciorbe și feluri mai consistente (paste făinoase, pizza). De asemenea, poate fi presărat sub formă de pudră peste popcorn.

Sursa

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Comisia Europeană invocă protejarea unei specii de gândac pentru suspendarea finanțării autostrăzii Sibiu - Pitești

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a publicat pe pagina sa de Facebook textul observațiilor trimise de către Comisia Europeană guvernului de la București în care anunță suspendarea finanțării autostrăzii București-Sibiu până la momentul în care vor fi remediate o serie de probleme de mediu. Printre cele invocate de Comisie […]

You May Like