Hamas și Fatah se angajează să se unească împotriva planului israelian de anexare

2 0

Hamas şi Fatah s-au angajat joi să se unească împotriva planului israelian de anexare a unor părţi din Cisiordania ocupată, în cadrul unei rare conferinţe de presă comune între cele două partide palestiniene rivale, potrivit AFP.

„Punem în aplicare toate mecanismele pentru a asigura ‘unitatea naţională’ împotriva planului israelian”, a afirmat secretarul general al Fatah, Jibril Rajoub, care a spus că vrea să se exprime „pe o singură voce”, în cadrul acestei conferinţe cu Saleh al-Arouri, membru din conducerea Hamas, care a participat la videoconferinţă de la Beirut.

„Poziţia conducerii Hamas este pentru consens naţional. Această conferinţă de presă comună este, de altfel, o oportunitate de a începe o nouă etapă în serviciul poporului nostru în aceste momente periculoase”, a reacţionat Arouri.

Fatah, partid laic la putere în Cisiordania, şi Hamas, mişcare islamistă armată aflată la conducerea Fîşiei Gaza, sunt în dispută din 2007, anul în care Hamas a preluat controlul în această enclavă palestiniană la capătul unui cvasi-război civil, un an după ce a câştigat alegerile legislative palestiniene.

Hamas a făcut recent apel la „uniunea clasei politice” palestiniene în faţa planului american pentru Orientul Apropiat, respins în bloc de palestinieni de la prezentarea sa la sfârşitul lunii ianuarie şi denunţat de asemenea de ONU, UE şi Liga Arabă.

Planul SUA prevede anexarea de către Israel a coloniilor şi a Văii Iordanului din Cisiordania, teritoriu ocupat din 1967 de statul evreu, şi crearea unui stat palestinian demilitarizat pe un teritoriu restrâns cu Cisiordania şi Fâşia Gaza, separate de circa 50 de kilometri, legate de un coridor.

Guvernul de uniune al premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat în primăvară să anunţe începând cu 1 iulie strategia sa de a pune în aplicare planul administraţiei Trump, conform Agerpres.ro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Comisia Europeană a trimis România în fața Curții de Justiție

Comisia Europeană (CE) a decis, joi, să trimită România în faţa Curţii de Justiţie şi a solicitat sancţiuni financiare, din cauza faptului că ţara noastră nu a comunicat măsurile de transpunere în legislaţia naţională a Directive UE privind mărcile. România este singurul stat membru care nu a comunicat măsurile necesare […]