Când nu cunoști înțelesul corect al unor cuvinte, vei fi mereu păcălit, furat și înșelat

1 0
”CÂND NU CUNOȘTI ÎNȚELESUL CORECT AL UNOR CUVINTE, VEI FI MEREU PĂCĂLIT, FURAT ȘI ÎNȘELAT
În toiul scumpirilor produselor alimentare ne-am trezit peste noapte că același tip de produs (ex. iaurt), să aibă inscripționat pe etichetă ba că este un produs ”bio”, în altele, ba că este un produs ”eco” sau ”ecologic”, ba că este un produs ”organic”, dar nimeni nu ne lămurește dacă aceste denumiri certifică și faptul că acel pahar cu iaurt conține un produs lactat ”natural”.
Mai mult, unii cumpărători aleg un produs pentru că este inscripționat ”bio”, ”eco” sau ”organic” numai în funcție de prețul acestuia, crezând în mod greșit, că dacă prețul este ceva mai mare, comparativ cu produsele similare, acesta este ceva mai bun sau poate chiar ”natural”.
Dacă produsul cumpărat nu corespunde sub aspect calitativ cu ceea ce este înscris pe etichetă, se fac imediat diferențieri halucinante de tipul: ”în produsele de tip ”bio” se acceptă introducerea unor substanțe chimice relativ toxice, dar cu concentrații mai mari, comparativ cu produsele de tip ”eco”, sau cu produsele din categoria ”organice” etc.
Acest haos terminologic este chiar întreținut cu multă abilitate de către toți cei interesați să păcălească cumpărătorul la buzunar, sau să elimine posibilitatea tragerii la răspundere a producătorului sau a comerciantului, în situația în care, produsele astfel etichetate, conțin substanțe chimice exogene și în exces, dar care sunt interzise de a fi introduse în produsele alimentare, chiar dacă ele poartă pe etichetă inscripționat produs de tip ”bio”, ”eco” sau ”organic”, întrucât acestea produc disfuncții majore la nivelul sănătății consumatorilor.
În ”Dicționarul explicativ al limbii române”, termenul de ”bio” este definit clar, ca un cuvânt ce exprima ideea de VIU, de VIAȚĂ, sau care are legătură directă cu viața. Deci acel produs denumit ”bio” trebuie să fie viu, să trăiască.

Termenul de ”bio” nu se referă la produse care și-au încetat ciclul lor existențial, sau altfel spus, la corpuri care nu mai sunt în viața lor naturală sau normală, adică și-au încetat ciclul de dezvoltare biologic.

Dacă ne raportăm la acest înțeles al termenului corect explicat în DEX, se constata că este incorect să vorbești despre o plantă expusă pe tarabă care astfel și-a încetat ciclul ei normal de viață, că este un produs ”bio”, întrucât ea nu mai trăiește și și-a încetat procesul de evoluție sau dezvoltare normal.
Astfel este incorect să afirmăm că am cumpărat sau am mâncat roșii/tomate ”bio”, pentru că noi nul le putem folosi direct din vrejul unde cresc, ci numai după ce ele au fost culese, deci ele nu mai sunt într-un stadiu de viață sau de existență normală, dar ele pot fi chiar produse naturale, adică fără să conțină ingrediente chimice dăunătoare organismului uman, fie pot să conțină în exces diferiți ingredienți chimici toxici sau nocivi.
La fel stau lucrurile și cu produsele lactate. Laptele după ce a fost muls, deci după ce a fost scos din corpul viu al vacii și începe să fie procesat (de la pasteurizare la toate formele de produse lactate), nu mai îndeplinește condiția unui produs viu, ci el intră în alte cicluri de transformare fie pe cale naturală, fie pe cale artificială.
Este deci incorect să afirmăm că am cumpărat sau am consumat ”lapte bio”, ori ”iaurt bio”, sau brânzeturi ori cașcavaluri bio”, pentru că aceste produse nu sunt vii, ele nu trăiesc pe criteriul modului de organizare și evoluție al vieții normale, dar ele pot fi atât produse realizate în sistem natural, chiar dacă conțin în proporții netoxice unele substanțe chimice.
Tot incorect stau lucrurile când folosim termenul de ”bio” la produsele sau preparatele din carne. Nu știu dacă cineva a cumpărat un cârnat viu și apoi l-a mâncat, respectiv după ce animalul a fost sacrificat pentru a i se putea recolta carnea, iar apoi carnea a suferit numeroase procese de prelucrare fizică, chimică și nu numai. Cum poți spune că ai mâncat o friptură ”bio”, sau un salam ori șuncă afumată ”bio”, este un non-sens.

Cei care folosesc acest termen confundă intenționat înțelesul termenului ”bio”, cu înțelesul cuvântului ”natural”.

Iată că prin acest lucru, mulți dintre noi dovedesc nu numai că nu stăpânesc bine semnificația unor cuvinte din limba română, dar acceptă cu seninătate să fie mințiți, păcăliți, furați, înșelați la preț și chiar ironizați.
În condițiile în care un produs biologic este încă în viață, chiar dacă i s-au adus modificări substanțiale ale compoziției sale pe cale chimică, genetică etc. poți spune că el nu este un produs ”bio”? Dacă planta nu a murit în timpul dezvoltării ei biologice ca urmare a introducerii unor ingrediente/produși străini în corpul ei, putem afirma că ESTE BIO pentru că aceste ingrediente exogene/străine au fost asimilate în corpul produsului, astfel că alimentul cu toate că este ”bio” poate avea caracteristici ce dăunează grav sănătății organismului uman. Aici este marea diferență de exprimare care trebuie înțeleasă și folosită corect.
Cum poți spune că un pui de găină dintr-o crescătorie care a fost tratat cu antibiotice în exces, cu hormoni de creștere, cu vitamine etc., dar care încă este viu și se mișcă prin ogradă, nu este un produs ”bio”, pentru că antibioticele care au fost utilizate l-au ținut în viață, cu toate că ele s-au impregnat în toate țesuturile cărnii și persistă chiar și după sacrificarea lui, dându-i un gust nespecific de chimicale dezgustătoare pentru gustul consumatorului?
Crescătorul de pui este atunci îndreptățit să-ți dea o replică dură, că produsul lui este ”bio” pentru că el este viu, adică trăiește și este în viață, iar problema gustului sau a calității cărnii nu mai poate fi pusă la îndoială căci nu este problema lui, ci a consumatorului, căci de, fiecare cu gustul și buzunarul lui. Da, dar putem afirma că produsul acesta nu este crescut în condiții NATURALE și poate fi dăunător sănătății consumatorului.
Interesant este că din incultura noastră sau din greșelile pe care le manifestăm în vorbirea curentă și în comportament, profită cei care vor și chiar reușesc să ne păcălească, să ne înșele, sau să ne mintă, să ne fure și chiar să ne ridiculizeze, făcând bani buni de pe urma acestei metehne a românului needucat.
Trist este că noi consumatorii plătim foarte scump toate costurile acestei inculturi, chiar cu propria noastră sănătate. Noi singuri ne cumpărăm cu bani grei diverse boli, dintr-o ignoranță greu de înțeles.
Dar trebuie spus că a greși este uman, grav va fi dacă vom persevera cu această stare de ignoranță în care ne aflăm și vom continua să acceptăm aceste formule perverse de etichetare și prezentare a produselor destinate consumului nostru alimentar”, sura Facebook Mircea Vintilescu.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Suntem singurul popor din lume în care ideologiile, de orice formă, inspirație și proveniență au fost, n-au reușit să se fixeze

”ROMÂNII și ideologiile… Suntem singurul popor din lume în care ideologiile, de orice formă, inspirație și proveniență au fost, n-au reușit să se fixeze… Noi am stat strâns legați de unica noastră „ideologie”, Ideologia Identității Naționale, ideologia credinței noastre strămoșești… Au trecut pe aici tot felul de neamuri, mai prietenoase […]