Ștergerea identității naționale: pas cu pas. Autoritățile vor să mute statuia lui Decebal din centrul Devei

APOSTOL Stan
amfostacolo.ro
1 0

Se lucrează din greu la ștergerea identității naționale! Primăria Deva a cumpărat un plan care-și propune să demoleze statuia lui Decebal din centru, potrivit unor informații obținute de Cotidianul de Hunedoara, scrie activenews.ro.

*Nota redacției: Administrator al Devei este controversatul Traian Berbeceanu, care a demolat din centrul Devei și Monumentul Luptătorilor Anticomuniști ridicat în memoria Grupului Carpatin Făgărășan condus de legendarul Ion Gavrilă Ogoranu. Monumentul anticomuniștilor a fost mutat într-un cimitir și în locul lui s-a instalat o statuie a Reginei Maria.

Redăm mai jos articolul publicat de Cotidianul:

„Să facem un call” din Cal cu ursitoarele Devei
Viitorul Devei a fost încredințat pe scurtătură (achiziție directă) unor urbaniste din capitală contra sumei de 270.000 lei (54.890 euro). Master planul are ca obiect elaborarea unei strategii de dezvoltare urbană a zonei centrale, respectiv Bulevardul Iuliu Maniu, b-dul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie precum și Piața Victoria.
Ce au aflat „ursitoarele” despre Deva și deveni
Arhitectele care ne-au desenat viitorul pare că au fușerit lucrarea. Mulți dintre contestatari susțin că proiectul a fost făcut „pe picioruș”, cu frivolități în documentare, prin texte redactate într-o ro-ngleză rudimentară, unde legendele nici măcar nu au fost traduse în limba oficială a plătitorului.
„Deva este un oraș mic și densitatea generală a populației orașului dovedește asta. Majoritatea populației este formată din tineri. Prin urmare să se creeze și să se implementeze oportunități pentru tineri deoarece aceștia nu ar trebui să se mute din cauza lipsei de oportunități în oraș și să afecteze în cele din urmă stabilitatea economică a orașului. Graficul arată o scădere proeminentă în analiza populației. Propunerea modificărilor de planificare necesare și implementarea acestora ar putea fi mai facile când vine vorba de orașe mici. Prin urmare, întreținerea trebuie să fie luată serios în considerare”.

„Avantajele unui oraș compact precum Deva, care are o suprafață de 58,83 km², pot părea mici la prima vedere, dar oferă un mare avantaj”.

 
Arhitectele viitorului nostru nu au prins mai nimic din spiritul orașului. În noua strategie, statuia de la Casa de Cultură este mutată în apropiere de eterna ruină a viitorului Palat Administrativ, iar fântâna muzicală urmează să fie îngropată. Chiar și cei mai grăbiți dintre vizitatorii Devei se prind că statuia lui Decebal călare și fântâna muzicală sunt puncte de referință pentru oraș. De generații, deveni își dau întâlnire „la Cal” și mulți cred că mutarea statuii ar fi cât un „viol urbanistic”.

Ce spun oamenii din Primărie

Arhitecta șefă a Devei, Raluca Lăzăruț, a confirmat pentru Cotidianul de Hunedoara că relocarea Calului e în planurile arhitecților care au gândit viitorul orașului.
„Deoarece în municipiul Deva spațiile publice destinate socializării, organizării de evenimente, relaxării, etc, nu sunt foarte multe, arhitecții au considerat că Piața Victoriei ar trebui reorganizată astfel încât să fie redată comunității. În acest sens, au redus dimensiunile fântânii arteziene existente care scindează practic piața în doua, iar în anotimpul rece devine o prezență deranjantă, deloc estetică, fiind acoperita cu prelată ca să nu înghețe, și au propus o zonă cu fântâni de pardoseală. De asemenea, au propus relocarea statuii regelui Decebal pe bulevardul Decebal într-o piațetă nou creată, aflată în continuarea dalei pietonale propuse peste carosabil, considerând că în acest amplasament va fi mai bine pusă în valoare”, a explicat Lăzăruț.

Viceprimarul Devei nu crede în soluția arhitectelor de la București

„Asta e viziunea proiectanților, dar nu înseamnă că asta se va întâmpla. Când vom avea noi bani să mutăm statuia? Niciodată. Și de ce s-o muți? Calul este emblema orașului!  Asta e părerea mea”, spune Zoltan Pogocsan, viceprimarul Devei.
Pe de altă parte, statuia este monument de for public, dar reprezentanții Direcției de Cultură nici măcar nu au fost consultați în legătură cu o eventuală strămutare. Mai mult, Primăria lucrează de ceva ani (mulți!) la elaborarea Planului Urbanistic General și în viitorul PUG există propunerea, avizată de Ministerul Culturii, ca zona Casei de Cultură să devină ansamblu urban de monumente istorice în forma în care se găsește acum.

„Să facem un call” din Cal

Hildegard Brandl, administratorul firmei de proiectare, nu părea convinsă de mutarea statuii. „Eu nu sunt sigură în acest moment, eu nu rețin că am fi mutat statuia. Eu nu sunt arhitect responsabil pe proiect. Știu proiectul, am și desenat pe concept, dar nu rețin asta. Vorbesc cu Georgiana, mă uit și eu pe planuri, vă sun înapoi și atunci fie să facem un „call” (conversație telefonică, n.red.), fie vă dăm în scris dacă vă ajută”,  ne-a declarat patroana firmei UNITH2B SRL. Ulterior aceasta n-a mai sunat și nici nu a mai răspuns la telefon. Singura șansă ca devenii să primească niște răspunsuri ar fi ca proiectul să intre în dezbatere publică, ceea ce e pe cale să se întâmple.

Devenii au dreptul să știe

Masterplanul este afișat pe site-ul Primăriei, după care el va fi supus spre aprobare Consiliului Local. Pentru cei interesați există și posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituție publică până la data de 02.08.2024. Lucian Stanciu, președintele al Organizației Patronale din Turism Deva-Hunedoara (OPTDHD) e decis să nu lase „strategia” să treacă fără dezbatere.
„Dincolo de faptul că este o idee ciudată, master planul afectează grav doua obiective turistice ale municipiului Deva, respectiv statuia ecvestră a lui Decebal – al doilea simbol al Devei, după Cetate – și fântâna muzicală, care în ciuda faptului că de ani de zile stă nefolosită poate fi pusă în valoare din nou! OPTDHD va solicita dezbatere publică pentru acest master plan, pentru că aceste două obiective fac parte din patrimoniul turistic antropic al municipiului  Deva și trebuie tratate ca atare”, ne-a declarat Lucian Stanciu, președinte al Organizației Patronale din Turism Deva-Hunedoara, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Realizată de Ion Jalea

Statuia ecvestră a lui Decebal situată în Piața Victoriei, în fața Centrului Cultural „Drăgan Muntean” , a fost dezvelită la data de 28 februarie 1976. În mod normal, Decebal trebuia încălțat în opinci, dar până la urmă au decis că trebuie cizme, deși pe vremea dacilor cizmele nu existau. Finanțarea realizării statuii a fost realizată de fosta Uniune Generală a Sindicatelor din România (UGSR), instituție care administra și Casa de Cultură. Lucrarea, realizată din bronz, a fost turnată la Combinatul Fon­dului Plastic din București. Mo­nu­mentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea. Ion Jalea s-a născut la 19 mai (1 iunie) în comuna Casimcea din județul Tulcea. Rămas fără o mâna, după ce a fost pe front, sculptorul Ion Jalea a uimit o lume întreagă cu talentul său. „La Cal”, așa este cunoscută de către deveni zona din jurul statuii. Este locul preferat de întâlnire pentru în­drăgostiți, prieteni, pensionari sau protestatari.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu: 'UNTOLD din Cluj și SUMMER WELL Festival din Buftea, festivaluri cu BULINĂ ROȘIE'

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, a criticar dur desfășurarea festivalurilor UNTOLD din Cluj și SUMMER WELL Festival din Buftea. ”UNTOLD din Cluj și SUMMER WELL Festival din Buftea, festivaluri cu BULINĂ ROȘIE În week end s-au organizat în România două festivaluri care au avut niște momente desprinse direct din filmele de […]

You May Like