Ion Cristoiu: ‘Conducerea actuală a PSD e atentă la electoratul de tip populist și suveranist. La electoratul care s-ar putea duce în orice clipă la AUR sau la APP, partidul lui Liviu Dragnea’

1 0

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”în realitate, cele două partide – PNL și PSD – desfășoară o evidentă campanie electorală. Nu pentru creșterea în sondaje, ci pentru anticipatele pe care ambele partide le văd ca inevitabile”.

 

 

”Începute marți, 8 noiembrie 2021, negocierile dintre PNL, PSD și UDMR pentru semnarea unui Acord de guvernare lasă impresia unei mari seriozități. Pozițiile delegațiilor au fost prezentate public înainte de începerea negocierilor. S-au alcătuit și niște așa zise comisii care negociază pe domenii . Din oră-n oră aproape liderii celor două formațiuni, dar și alți membri ai conducerilor ies în spațiul public pentru a face declarații despre mersul negocierilor.

Nu întîmplător am scris Lasă impresia că negociază formarea unui nou guvern.
În realitate, cele două partide – PNL și PSD – desfășoară o evidentă campanie electorală.

Nu pentru creșterea în sondaje, ci pentru anticipatele pe care ambele partide le văd ca inevitabile.
Pînă mai ieri și le dorea doar PSD.
Acum și le dorește și PNL-Florin Cîțu.

Pe ce mă bazez cînd susțin asta?
Pe următoarele:

1. Declarațiile oficiale despre negocieri stau sub semnul preocupării fiecărui partid de a satisface propriul electorat și nu de a înlesni încheierea unui Acord. Și PNL și PSD negociază sau mai degrabă se fac că negociază cu privirile fixate pe propriul electorat. Ambele partide nu par interesate să găsească puncte comune de guvernare și argumente pentru a forma împreună un guvern. Ele par interesate să cîștige cît mai mult electorat. PSD plusează în privința măsurilor populiste. PNL ridică miza în privința măsurilor de Dreapta. Unele dintre ele nici n-au fost pînă acum printre preocupările PNL. Pînă la un punct, supralicitările de program sînt justificate. Conducerea actuală a PSD e atentă la electoratul de tip populist și suveranist. La electoratul care s-ar putea duce în orice clipă la AUR sau la APP, partidul lui Liviu Dragnea. Conducerea PNL e ținta unei campanii de presă avînd drept scop compromiterea prin crearea imaginii de trădătoare a idealurilor Dreptei de dragul ciolanului. Privind cu atenție declarațiile de pe parcursul negocierilor vom vedea că preocupările ambelor partide vizează sublinierea a ce le desparte și nu a cele le apropie. România are atît de multe probleme ca țară în curs de dezvoltare încît e imposibil ca două partide chiar și pînă acum dușmane de moarte să nu găsească un număr de probleme comune de rezolvat și la acestea soluții comune, indiferent de ideologiile diferite ale celor două partide. Declarațiile liderilor din amîndouă partidele nu s-au referit o clipă în aceste zile la o problemă pe care ele le-ar puteau rezolva prin aliere. S-au referit la tot ce desparte ambele partide. Uneori ai impresia că negocierile sînt un pretext pentru cele două partide de-a-și face cunoscută oferta electorală. De regulă despre negocierile în curs se fac puține declarații publice. Nu de alta, dar de asta sînt negocieri. Cele dintre PSD și PNL se definesc prin expunerea publică a tuturor punctelor în divergență. Sorin Grindeanu anunță că la negocieri PSD a propus taxarea luxului. Lovitură electorală pentru un partid de Stînga. Vine imediat Florin Cîțu și anunță că PNL se opune la așa ceva. Cică PNL e partid de Dreapta.

2. Cînd PSD și PNL au format alianța politică și electorală USL, fiecare partid s-a străduit să justifice convingător necesitatea acestei alieri între două partide pînă mai ieri despărțite ideologic.
Și Crin Antonescu și Victor Ponta au făcut trimiteri la dictatura lui Traian Băsescu, la abuzurile Sistemului de forță, la prigonirea Opoziției și a presei independente.

Cum justifică liderii PNL posibilul Acord de Guvernare încheiat în urma negocierilor?
Să-l ascultăm pe Florin Cîțu, președintele PNL:

„Trebuie să ne uităm cum am ajuns astăzi aici. Din păcate, foştii parteneri au dat mâna cu PSD, nu au mai vrut să dea mâna cu noi şi suntem azi aici, când trebuie să facem o guvernare pentru români.”

De ce aliază PNL cu PSD în viziunea lui Florin Cîțu?
Pentru că ambele partide au puncte comune în privința multor soluții privind resetarea României?
Pentru că ambele partide pot asigura în Parlament o majoritate confortabilă pentru trecerea unui veritabil Proiect de țară?
Nu.

În viziunea lui Florin Cîțu PNL se aliază cu PSD, pentru că nu s-a putut alia cu USR. USR i-a dat PNL cu flit și atunci PNL a decis să se alieze cu PSD. Nu altfel decît o fată de neam, fudulă de originea ei nobilă, care se mărită cu un bărbat ce nu-i place, pentru a nu rămîne fată bătrînă. O să găsească însă o soluție ca în noaptea nunții să-și acopere fața cu un prosop. Să nu vadă cine o călărește. La fel justifică alierea și alți lideri PNL. Nu întîlnești la cei care au votat începerea negocierilor nici o justificare convingătoare a deciziei. De la Rareș Bogdan pînă la Emil Boc, toți liderii PNL din Echipa Cîștigătoare lasă impresia că le e rușine de ceea ce fac.

De ce?
Pentru că și ei se pregătesc de anticipate. Dacă nu s-ar pregăti, ar avea bărbăția să înfrunte acuzațiile de trădare aduse PNL de dușmani precum USR, Grupul lui Ludovic Orban. Ceilalți lideri PNL sînt și mai dihai. BPN, organismul colectiv de decizii al PNL, a decis începerea negocierilor. La fel cum s-a întîmplat la PSD. La PSD, deși nu toată lumea e încîntată de concubinajul cu PNL, după decizia organismului de conducere colectivă, vocile critice față de începerea negocierilor au încetat. La PNL lucrurile stau taman invers. Vocile critice au sporit ca număr. Un partid în democrație exclude atmosfera de unitate militară. Da, dar el exclude și atmosfera de flăcăi care se hîrjonesc pe islaz. O dată luată o decizie de un organ colectiv de conducere a partidului, criticile, punerile la îndoială, valabile pînă atunci, trebuie să înceteze. Campania dusă de unii lideri în spațiul public împotriva negocierilor iese din hotarele raționalului, deoarece ea nu aparține celor din Gruparea Orban. Aceștia au tot dreptul să conteste mai departe decizia de negociere. Sînt pe cale de a pleca din PNL. Cei care atacă posibila aliere cu PSD sînt însă lideri PNL din Gruparea Cîțu. Și nu întîmplător. Cel mai mare adversar al alierii e Florin Cîțu. Și din simplul motiv că o coaliție PNL, PSD, UDMR îl exclude pe el de la funcția de premier. Varianta cu Nicolae Ciucă premier îl scoate din minți pe Florin Cîțu. El știe că un Guvern cu premier Nicolae Ciucă înseamnă trecerea întregului partid de sub puterea lui sub cea a lui Nicolae Ciucă.
Florin Cîțu s-a angajat însă decizia de începere a negocierilor.

Din două motive:
1) Ca să nu-l înfrunte fățiș pe Klaus Iohannis.
2) Ca să nu răspundă ulterior de dezastrul PNL dacă vor avea loc anticipate.

În realitate, în timp ce se face că negociază, Florin Cîțu se străduiește din răsputeri ca acestea să negocieze. Poziția adoptată la negocieri depășește simpla preocupare de a negocia de pe poziții de forță. Mult mai grav, Florin Cîțu e la originea tuturor informațiilor false din presă în legătură cu negocierile. Contrar aparențelor, nu Ludovic Orban le plasează, ci Florin Cîțu. Tot Florin Cîțu e și cel care susține, pe furiș, pe contestatarii publici ai negocierilor”, conform cristoiublog.ro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a depus o inițiativă legislativă pentru abrogarea Legii nr. 55/2020 privind măsurile restrictive anti-COVID-19

Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a depus o inițiativă legislativă pentru abrogarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.   Ce prevede Legea nr. 55 din 15 mai 2020 Având în vedere faptul că în contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice naționale, dar și internaționale, […]

You May Like