Banca Centrală Europeană majorează dobânzile pentru prima dată în 11 ani

Redactia
0 0

Banca Centrală Europeană a decis majorarea cu 50 de puncte procentuale a dobânzii de politică monetară, relatează Ziare.com.

BCE este presată de explozia prețurilor în Europa și de perspectiva tot mai îndepărtată a țintei de inflație de 2%.

Inflația anuală a ajuns în luna iunie la 8,6% în zona euro, aruncând o mare urmă asupra mandatului BCE privind stabilitatea prețurilor.

Decizie umbrită de temeri

În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzii la facilitatea de credit marginal și la facilitatea de depozit vor fi majorate la 0,50%, 0,75% și, respectiv, 0,00%, cu efect de la 27 iulie 2022.

Mai mult decât atât, comunicatul BCE anunță o foarte probabilă nouă majorare a dobânzii de politică monetară la viitoarea întrunire a Consiliului guvernatorilor, din septembrie.

În ciuda temerilor legate de recesiunea în zona euro, dar și de o nouă posibilă criză a datoriilor suverane, BCE se înscrie astfel pe drumul deschis de Rezerva Federală a SUA și de Banca Angliei, care au operat deja majorări agresive ale dobânzilor.

Noi majorări la orizont

”Traiectoria viitoare a ratei de politică a Consiliului guvernatorilor va continua să fie dependentă de date și va contribui la îndeplinirea obiectivului său de inflație de 2% pe termen mediu.

În contextul normalizării politicii sale, Consiliul guvernatorilor va evalua opțiunile de remunerare a excesului de lichidități.”, se arată în comunicatul dat publicității joi de BCE.

Ziare.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Petre Daea: ‘Nu intrăm în criză alimentară în interiorul României. Anul acesta este sigur și din punctul de vedere al asigurării pâinii’

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, afirmă că România nu este vizată de o criză alimentară, pentru că recoltele deși au fost puternic afectate, sunt suficiente pentru consumul intern și chiar și pentru exporturi.  „Am spus-o foarte clar, rămân consecvent. România trebuie să-și asigure nevoile de hrană. Excendentul să fie distribuit […]

You May Like