Dictatura de la Bruxelles! De ce şi-au pierdut mii de oameni locurile de muncă

Subiectul închiderii minelor de cărbune din România este unul foarte actual, iar decizia se pare că nu este în mâinile liderilor politici din România, ci este o direcţie impusă la nivel european, iar ţara noastră trebuie să se supună.

4 0

Europarlamentarul Adina Vălean, preşedinte al Comisiei ITRE (Industrie, Cercetare şi Energie) din Parlamentul European, a vorbit despre modificările în ceea ce priveşte politica de energie a Uniunii Europene. În 2018 a fost adoptat Pachetul Energie Curată, care stabileşte ținte pentru emisiile de carbon, pentru energia regenerabilă și eficiența energetică pe care Uniunea Europeană trebuie să le onoreze.

„Proiectele din domeniul energetic au nevoie de un ciclu investițional foarte lung și nu poți să schimbi după un an țintele emisiilor de carbon pe care le-ai agreat, deja, în legislație. Ar însemna ca noi să provocăm impredictibilitate la nivel european în sectoare care au nevoie de predictibilitate pe termen lung […] Nu putem de azi pe mâine să introducem numai energie regenerabilă, pentru simplul fapt că nu este sustenabilă, din varii motive, fie că sunt de cost, de intermitență a producției, sau pentru că energia electrică nu poate fi stocată. De-asemenea, este foarte clar faptul că energia electrică nu este profitabilă pentru anumite sectoare. În schimb, este mai profitabil gazul. Sunt alte sectoare care nu pot funcționa, încă, pe bază de baterii, ci trebuie să folosească alte surse de energie”, a declarat Adina Vălean pentru Europolitics.

În acest context, producţia de cărbune trebuie eliminată, treptat, din mixul de producţie al energiei electrice, însă acest lucru va lovi puternic în ţările precum România, unde încă se mai face minerit. Adina Vălean susţine că ţările europene trebuie să renunţe la cărbune şi să demareze conversia de la cărbune la gaz, însă critică România pentru absenţa proiectelor şi a unei viziuni pe termen lung, deşi nevoia renunţării la cărbune este un subiect cunoscut de mult timp. Ţara a demarat, în ultimii ani, un proces agresiv de închidere a minelor din Valea Jiului şi bazinul Gorj.

„Guvernul unei țări, așa cum este cel al României, știe de foarte mulți ani că nu există un viitor al cărbunelui din motive de natură de eficiență economică. Acest lucru este amplificat și de absența unor proiecte și a unei viziuni de politică național-economică

Ce trebuie făcut este să renunțăm la cărbune. Pentru a face acest lucru, mai ales în țări unde această materie primă este folosită în proporție foarte mare, așa cum este cazul Poloniei, trebuie să ajutăm aceste regiuni care depind de producția de cărbune prin Fondul Just de Tranziție. El a fost creat de Parlamentul European și va pune la dispoziție fonduri europene pentru a face conversia de la cărbune la gaz”, a mai precizat Adina Vălean.

Europarlamentarul român a vorbit şi despre situaţia din zonele miniere afectate de închiderea minelor.

„Am menționat Fondul European Just de Tranziție, pe care dorim să îl finanțăm cât mai bine în următorii ani. Parlamentul European dorește să-i ceară Consiliului un sprijin pentru ca acest fond să fie foarte solid în ideea în care, regiuni carbonifere, așa cum sunt cele din România, să primească suficienți bani ca să poată face această tranziție […] Personalul care a lucrat în acest sector poate să facă o reconversie profesională spre o altă formă de producție de energie.”

Cât despre centralele pe bază de cărbune, Adina Vălean crede că: „Pot exista investiții în proiecte noi sau, acolo unde este cazul, se pot reconverti centrale pe cărbune și să fie finanțată retehnologizarea.”

Sursa: https://www.capital.ro/dictatura-de-la-bruxelles-de-ce-si-au-pierdut-mii-de-oameni-locurile-de-munca.html

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

31 OCTOMBRIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MĂRII NEGRE

Ziua Internaţională a Mării Negre este sărbătorită în fiecare an, la 31 octombrie. Aceasta este data la care, în anul 1996, cele şase ţări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, document ce conţine cel mai complet […]

You May Like